fitter mcq questions and answers

ITI fitter free download pdf

Objective Question and Answers:- 

Q 1. In the outside micrometer, datum lines and graduations are marked on
(a) Spindle
(b) Barrel
(c) Frame
(d) Anvil

Answer:- B

Q 2. The two parts of a try square are . . .
(a) Straight and blade
(b) Stick and plate
(c) Stock and blade
(d) Stock and wedge

Answer:- C

Q 3. A micrometer has a negative error of 0.03 mm. What is the correct reading if the micrometer measures 40.53 mm?
(a) 40.50 mm
(b) 40.56 mm
(c) 40.46 mm
(d) 40.59 mm

Answer:- B

Q 4. Kerosene oil is used as a coolant while drilling a workpiece made of…
(a) Brass
(b) Bronze
(c) Aluminium
(d) Wrought iron

Answer:- C

Q 5. Which one of these bonds is most commonly used on grinding wheels?
(a) Vitrified
(b) Rubber
(c) Shellac
(d) Silicate

Answer:- A

Q 6. In the figure given below, which one is …….. hammer?


(a) cross peen hammer
(b) ball peen hammer
(c) sledgehammer
(d) claw hammer

Answer:- A

Q 7. For general purposes, a bench vice is fixed at a height of…
(a) 80 cm
(b) 90 cm
(c) 106 cm
(a) 125 cm

Answer:- C

Q 8. Identify the machine shown in the figure given below.

(a) Planer
(b) Slotter
(c) Shaper
(d) Milling machine

Answer:- A

Q 9. The bed of a lathe is made of ……………….
(a) Alloy steel
(b) Mild steel
(c) Cast iron
(d) Wrought iron

Answer:- C

Q 10. Which of these is NOT a part of the center- lathe?
(a) Saddle
(b) Feed rod
(c) Arbor
(d) Lead screw

Answer:- C

Q 11. In the figure given below, identify the lathe operation being done.
(a) Knurling
(b) Indenting
(c) Scratching
(d) Pattern making

Answer:- A

Q 12. Which among these metals is the lightest?
(a) Tin
(b) Lead
(c) Aluminium
(d) Copper

Answer:- C

Q 13. Identify the gauge shown in the figure given below.
(a) Standard gauge
(b) Wire gauge
(c) Depth gauge
(d) Drill gauge

Answer:- B

Q 14. Which of these is an example of a semi-liquid lubricant?
(a) Graphite
(b) Grease
(c) Lard oil
(d) Castor oil

Answer:- B

Q 15. The most common cutting fluid used in almost all machining operations is……
(a) Soluble oil
(b) Water
(c) Compressed air
(d) Kerosene

Answer:- A

Q 16. Which of these cutting tools is used to finish and enlarge a hole?
(a) Die
(b) Tap
(c) Reamer
(d) Boring bar

Answer:- C

Q 17. The process of beveling the end of an existing drilled hole is called..
(a) Boring
(b) Spot-facing
(c) Counter-boring
(d) Counter-sinking

Answer:- D

Q 18. The figure given below shows a type of cut of a file. What is it?

(a) Single cut
(b) Double cut
(c) Curved cut
(d) Rasp cut

Answer:- D

Q 19. The teeth of the hacksaw blade are bent as shown below. It is called…

(a) Pattern
(b) Style
(c) Set
(d) Series
Answer:- C

Q 20. It is a type of paper that can be used for sanding down hard and rough surfaces. It is called
(a) Rigid paper
(b) Tough paper
(c) Hard paper
(d) Emery paper

Answer:- D

Q 22. Which one of these is NOT a type of oxy-acetylene flame?
(a) Neutral flame
(b) Natural flame
(c) Oxidising flame
(d) Carburizing flame

Answer:- B

Q 23. The drilled hole is larger than the size of the drill used. It could be due to
(a) Too much feed
(b) Helix angle not accurate
(c) Lip clearance not accurate
(d) Unequal length of the cutting edges

Answer:- D

Q 24. If a bench vice is over-tightened, what is likely to be damaged?
(a) Handle
(b) Spindle
(c) Square nut
(d) Fixed jaw

Answer:- B

Q 25. Which of these is not a base unit under SI system of units?
(a) Kelvin
(b) Candela
(c) Mole
(d) Joule

Answer:- D

Q 26. The main purpose of the heat treatment process “normalizing” is…..
(a) Remove induced stresses
(b) Improve machinability
(c) Soften steel
(d) Increase toughness and reduce brittleness

Answer:- A

fitter mcq questions and answers

ITI Fitter multiple choice questions Answer in Hindi

इसे भी पढ़े

Leave a comment