ITI COPA ka theory mcq nimi Question paper

ITI COPA ka theory mcq nimi Question paper

COPA 1st Year Part – 06


Objective Question & Answer :-

1- Which function in Excel is used to find the biggest value in a range?
(a) Ceiling
(b) DMAX
(c) LEN
(d) MAX

Answer – d

2- Which one of the following is a text function in MS Excel?
(a) MID()
(b) NOW()
(c) COUNT()
(d) SIGN

Answer – a

3- Which one of the following is a ‘Date & Time’ function in Excel?
(a) FIND()
(b) MOD()
(c) NOW()
(d) MID()

Answer – c

4- Which function is used to find the middle number in a range?
(a) MEDIAN()
(b) MID()
(c) TRIM()
(d) MODE()

Answer – a

5- What is the purpose ‘Tab’ key in MS Excel?
(a) Moves cell pointer to previous column
(b) Moves cell pointer to next column
(c) Moves cell pointer previous row
(d) Moves cell pointer next row

Answer – b

6- What is the purpose of ‘Enter Key’ in MS Excel?
(a) Moves cell pointer to previous column
(b) Moves cell pointer to next column
(c) Moves cell pointer to previous row
(d) Moves cell pointer to next row

Answer – d

7- Which function key is used to open goto dialogue box in MS Excel?
(a) F2
(b) F5
(c) F7
(d) F11

Answer – b

8- Which option in MS Excel is used to display the rows that meet certain conditions?
(a) Find
(b) Filter
(c) Format
(d) Sort

Answer – b

9- Which option in Excel is used to rearrange the rows base on the content of a particular column?
(a) Find
(b) Filter
(c) Sort
(d) Format

Answer – c

10- Which type of addressing is used to keep rows constant and column changes and vice versa while copying a formula from one area of the worksheet to another in Excel?
(a) Mixed
(b) General
(c) Relative
(d) Absolute

Answer – a

11- Which one of the following is ‘no argument’ function?
(a) Now()
(b) Lower()
(c) Max()
(d) IF()

Answer – a

12- Which key is used to move the insertion point to the beginning of the current sheet?
(a) Pageup
(b) Home
(c) Ctrl + pageup
(d) Ctrl + Home

Answer – d

13- Which sequence of operation is used to insert the hidden formula bar in Excel worksheet?
(a) View→ Show/hide Formula bar
(b) Insert→ show/hide→ Formula bar
(c) Data→ show/hide→ Formula bar
(d) Home→ show/hide→ formula bar

Answer – a

14- Which option is used to change the direction where the cursor moves when you press the enter key in Excel?
(a) Excel options Advance Enable auto complete for cell values →
(b) Excel options Advance→Extend data range formats →
(c) Excel options Advance choose direction by clicking down arrow next to check box → →
(d) Excel options Advance→Enable fill handle and cell drag and drop →

Answer – c

15- Which key is used to make multiple line in a single cell?
(a) Alt+↵
(b) Tab+↵
(c) Ctrl+↵
(d) Shift+↵

Answer – a

16- Which item, contains text graphics, charts, sound, video, etc., in power point
(a) Slides
(b) Folder
(c) Handouts
(d) Desktop screen

Answer -a

17- Which contains miniature representation of slides?
(a) Slides
(b) Handout
(c) Template
(d) Slide master

Answer -b

18- Which button is used to add instant animation to the presentation and helps interactive presentation?
(a) Add button
(b) Start button
(c) Insert button
(d) Action button

Answer -d

19- What type of software program is power point?
(a) Word Processor
(b) Spread Sheet
(c)Presentation Graphics
(d) Database Management

Answer -c

20- Which tool allows user to select different layout for slide?
(a) Apply design
(b) Bullets
(c)New slide
(d) Slide Layout

Answer -a

21- Which key is used to stop a power point presentation?
(a) ESC
(b) Tab
(c) Ctrl
(d) Enter

Answer -a

22- Which shortcut key is used to create new presentation in powerpoint?
(a) Ctrl + P
(b) Ctrl + N
(c) Ctrl + M
(d) Ctrl + X

Answer -b

23- How many panes are these in backstage view in power point 2010?
(a) 3
(b) 5
(c) 7
(d) 9

Answer -a

24- Which menu is used to apply various effects to the text in a slide?
(a) Animation
(b) Design
(c) Transitions
(d) Slide show

Answer -a

25- Which menu is used to apply various visual effects to the slide in power point?
(a) Animation
(b) Design
(c) Slide show
(d) Transitions

Answer -d

ITI COPA ka theory mcq nimi Question paper

से भी पढ़े…..

  1. What is Projection ? How many types of projection 2021
  2. Drawing Instruments and Conventional Lines
  3. Workshop & Calculation में पूछे जाने वाले बहुविकल्पिक प्रश्न 2021
  4. WSC 1st year MCQ Modal Question paper 2021
  5. Electrician 1st year MCQ in English & Hindi 2021
  6. ITI 2nd Year Electrician Theory Objective Question 2021
  7. Diesel MCQ Question and Answer in Hindi 2021
  8. वेल्डिंग के 100 महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर

Leave a comment