ITI Question Bank

ITI Question Bank

हेलो दोस्तों, में जानता हूँ की आप सभी को ITI Question Bank या बहुविकल्पि प्रशन की आवश्यकता होती है। इसलिए मै आप सभी के लिए NIMI पैटर्न पर आधारित ITI ITI Question Bank Objective Question Answer in Hindi दिए गए हैं। ये Question’s आईटीआई के Exam में 100% पूछे जाते हैं।

ITI  Electrician Theory Modal Question Answer in Hindi के महत्वपूर्ण नोट्स तथा प्रशनोत्तर समावेश किया गया है यह आप को न सिर्फ एग्जाम में बल्कि प्रतियोगीता जैसे :- Technician railway , SSC ,UPSC ,UPPRB , RSCB etc. जैसे एग्जाम में पूछे जाते है। ITI Question Bank Objective Question Answer in Hindi  

Download करने के लिए आप किसी भी Trade का ईयर वाईस pdf Download कर सकते है।
ITI Trade Question Bank Electrician, fitter, Workshop Calculation & Science, Employability skill etc. 1st year and 2nd year All MCQ Question दिए गए हैं साथ ही इसके अतिरिक्त इसमें

मै ट्रेड आईटीआई फिटर (Fitter) और साथ में पॉलिटेक्निक की पढ़ाई की है, मैं इस वेबसइट :- www.itiquestionbank.com में जो भी प्रसन और उत्तर अपलोड करता हूँ। वे सरे कॉन्टेंट आईटीआई के एग्जाम में पूछे जाते है। ITI Question Bank

  1. WSc 1st Years Question bank
  2. 1st Year Workshop Calculation & Science MCQ
  3. ITI 2nd year WSC Modal Question Paper in Hindi
  4. Workshop & Calculation में पूछे जाने वाले बहुविकल्पिक प्रश्न
  5. WSC 1st year MCQ Modal Question paper
  6. 5S System (5S पद्धति ) in hindi
  7. 2nd Year Workshop Calculation & Science in English
  8. ITI 2nd Year Workshop Calculation & Science In Hindi
  9. workshop calculation and science MCQ
  10. ITI Workshop & Calculation MCQ Question modal paper in English
  11. WSC 1st year MCQ Question answer in Hindi 
  12. Workshop Calculation and Science MCQ Question paper
  1. Employability skills
  2. Employability skill’s
  3. Employability Skill MCQ Paper In Hindi & English
  1. Electrician 1st year MCQ in English & Hindi 2021
  2. Electrician 1st year MCQ pdf download in English & Hindi 2021
  3. 2nd Year Electrician Theory Objective Question 2021
  4. Objective Question Answer in English 2021
  5. ITI Electrician Top – 50 Objective Important Question Answer in Hindi 2021
  6. 1st-year Question Answer in Hindi 2021
  7. ITI Electrician TOP – 50 Important Objective Question Answer in Hindi 2021
  8. Electricians Short Important Question in Hindi 2021
  1. Fitter 1st and 2nd year MCQ Question paper
  2. Theory 2nd Year MCQ Question Answer Hindi
  3. MCQ Question Answer
  4. ITI Fitter MCQ Top – 45 Question Answer
  5. Fitter multiple choice questions Answer in Hindi 2021
  6. Fitter 1st Semester pdf
  7. Fitter 2nd Semester pdf
  8. Fitter 3rd Semester pdf
  9. Fitter 4th Semester pdf
  1. वेल्डिंग के 100 महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर
  2. वेल्डिंग बहुविकल्पिक प्रश्न उत्तर पेपर हिंदी में part – 01
  3. Welder theory MCQ Question paper in hindi | बहुविकल्पिक प्रश्न उत्तर Part – 02
  4. Theory objective Question paper in Hindi part – 03
  5. Welder Multi-choice Question Answer in Hindi Part -04
  1. ITI Turner Theory MCQ Question Answer in Hindi
  2. MCQ Question 1st Year Exam paper in Hindi
  3. Theory MCQ Question Answer in hind
  4. Turner 1st year Objective Question paper
  5. 1st Year Turner Theory MCQ Question Paper
  6. ITI 1st Year Turner theory Objective Question Answer in Hindi
  1. Diesel Mechanic 1st year Question Answer in Hindi
  2. Mechanic Diesel Top – 50 Multiple choice Question Answer
  3. Diesel MCQ Question and Answer in Hindi 2021
  4. Mechanic Diesel Top – 50 Important बहुविकल्पीय प्रश्न उत्तर
  5. Top – 50 Objective Question Answer Mechanic Diesel in Hindi
  6. Diesel Mechanic Objective Important Question Answer in Hindi
  7. Mechanical Diesel Theory Modal Question Answer in Hindi
  1. Machinist mcq question pdf downloads
  2. Machinist 1st-year question paper
  3. Ncvt & Scvt ITI Machinist Theory Questions Paper in Hindi
  4. Machinist MCQ Question Paper in hindi|NSQF (Level – 5)NCVT & SCVT
  5. ITI Machinist Theory 1st year MCQ Question in hindi
  6. ITI Machinist question paper
  7. Machinist MCQ objective Question Answer in hindi |NSQF (Level 5) Ncvt
  1. Copa pdf Downloads
  2. COPA 1st Year objective Question Answer in Hindi
  3. Computer Use of Alt+1 to 12 in ITI COPA trad
  4. Copa Trad use of Ctrl + ,Alt +, Shift+ A to Z Shortcut keys
  5. COPA 1st & 2nd year’s short important Question Answer
  6. Copa trade Theory question paper in Hindi

Engineering Drawing MCQ Question ( New Pattern 2022 Exam )

Engineering Drawing MCQ Chapter -Vice

Chapter – 01 ( Engineering Drawing )Click Hear…
Chapter – 02 ( Engineering Drawing )Click Here..
Chapter – 04 ( Engineering Drawing )Click Hear…
Chapter – 04 ( Engineering Drawing )Click Hear…
Chapter – 05 ( Engineering Drawing )Click Hear…
Chapter – 06 ( Engineering Drawing )Click Hear…
Electrician 1st SemesterDownloads PDF
Electrician 2nd Semester Downloads PDF
Electrician 3rd Semester Downloads PDF
Electrician 4th Semester Downloads PDF
Wsc 1st Year’s Downloads PDF
Wsc 2nd Year’s Downloads PDF
Employability Skill – 01 Downloads PDF
Employability Skill – 02 Downloads PDF
Employability Skill in Hindi Downloads PDF

रेती क्या होता है ? रेती किस धातु का होते है | ग्रेड (Grade)| फाइल कार्ड (File Card) | सावधानियाँ

Copa mcq important question answer

Copa mcq It consists of quizzes based on the entire syllabus of COPA Trade. Therefore, it is very beneficial for the trainees to take the online CBT exam.

1- What is called interconnected computer systems located at different places?
(a) Internet
(b) computer layout
(c) computer network
(d) connectivity of computer

Answer – c

2 Which topology combines characteristics of linear bus and star topologies?
(a) Bus
(b) Star
(c) Tree
(d) Mesh

Answer – c

3- How many pairs of wires are contained in category 5 UTP cable?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer – a

4- What is the maximum speed supported by category 5 UTP cable?
(a) 1mbps
(b) 10mbps
(c) 100mbps
(d) 1000mbps

Answer – c

5- Which of the following cable transmits messages in the form of light waves?
(a) STP cable
(b) UTP cable
(c) Co-axial cable
(d) Optical fiber cable

Answer – d

6- Which device is installed in a subscriber’s telephone line to allow both ADSL and regular voice (telephone) services to be used at the same time?
(a) Hub
(b) Switch
(c) MODEM
(d) Microfilter

Answer – d

7- Which layer of the OSI Model, transfer data between network entities?
(a) Layer 1
(b) Layer 2
(c) Layer 3
(d) Layer 4

Answer – d

8- Which device connects multiple network segments along with the data link layer?
(a) Hub
(b) Bridge
(c) Router
(d) Switch

Answer – a

9- Which device is used to amplify or regenerate digital signals received while sending them from one port of a network into another?
(a) Hub
(b) Bridge
(c) Switch
(d) Repeater

Answer – d

10- Which device modulates the analog signal to encode digital information and demodulates the carrier signal to decode the transmitted data over the telephone network?
(a) Hub
(b) Bridge
(c) Switch
(d) MODEM

Answer – d

11- Which device is used to connect one network with another network that uses different protocols?
(a) Hub
(b) Router
(c) Switch
(d) Gateway

Answer – d

12- Which device forwards data packets between computer networks?
(a) Hub
(b) Router
(c) Switch
(d) Gateway

Answer – b

13- What is the speed of a standard 10-base T cable?
(a) 1 Mbps
(b) 10 Mbps
(c) 100 kbps
(d) 100 Mbps

Answer – b

14- Which type of cable is used in the 10 base-FL cable standard?
(a) UTP
(b) STP
(c) Co-axial
(d)Fibre optic

Answer – d

15- What is the speed of the 100BASE-TX cable?
(a) 1 Mbps
(b) 10 Mbps
(c) 100 kbps
(d) 100 Mbps

Answer – c

16- Which is the standard connector for category-5, unshielded twisted pair cabling?
(a) RJ11
(b) RJ14
(c) RJ25
(d) RJ45

Answer – d

17- How many pairs of wires are there in category 1 UTP cables?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer – a

18- Which is an application layer of internet standard protocol used by local e-mail clients to retrieve e-mail from a remote server over a TCP/IP connection?
(a) IP
(b) FTP
(c) UDP
(d) POP

Answer -d

19- Which layer in the OSI model transfers the data between end users?
(a) Session layer
(b) Network layer
(c) Data link layer
(d) Transport layer

Answer -d

20- What is the purpose of the last three layers in the OSI model?
(a) common application services
(b) data presentation within the end-user system
(c) passing traffic through the network to an end system
(d) manage the dialogue between the end-user application process

Answer -c

21- Which layers of the OSI model is the router operate?
(a)Layer 2
(b) Layer 3
(c) Layer 6
(d) Layer 7

Answer -b

22- Which layer of the OSI network model does the repeater works?
(a) Layer 1
(b) Layer 2
(c) Layer 3
(d) Layer 4

Answer -a

23- Which is a standard network protocol used to transfer files from one host or to another host over a TCP-based network, such as the internet?
(a) FTP
(b) TCP
(c) UDP
(d) SMTP

Answer -a

24- Which is a network protocol used on the internet or LAN to provide a bi-directional interactive text-oriented communication facility using a virtual terminal connection?
(a) FTP
(b) TCP
(c) UDP
(d) Telnet

Answer -d

Copa MCQ