ITI Mechanic Tractor mcq question 2022

ITI Question Bank

ITI Mechanic Tractor mcq question 2022 : इस website में ITI Tractor Mechanic Trade के सभी महत्वपूर्ण प्रश्नों का समावेश किया है। यह आपको न सिर्फ शैक्षणिक परीक्षाओं बल्कि प्रतियोगी परीक्षाओं में मददगार साबित होगा । ट्रेड पर सरल भाषा में और संक्षिप्त जानकारी देने का प्रयास किया गया है।

ITI Mechanic Tractor mcq question 2022

Mechanic Tractor 1st Year MCQ


Objective Question & Answer : –

1- Which gas is to be eliminated to prevent fire?
(a) CarbonDi-oxide
(b) Argon
(c) Oxygen
(d) Nitrogen

Answer – c

2- Which is chemical Hazard?
(a) Noise
(b) Explosive
(c) Vibration
(d) Radiation

Answer – b

3- which types of occupational health hazards involves Toxic ?
(a) Physical hazard
(b) Chemical hazard
(c) Biological hazard
(d) Mechanical hazard

Answer – b

4- Which is the motive of occupational health and safety?
(a) Decrease employee morale
(b) Decreasing the quality
(c) Reducing absenteeism
(d) Minimising productivity

Answer – c

5- Which fire extinguisher used for flammable liquid fires?
(a) Halon extinguisher
(b) Dry powder extinguisher
(c) CTC extinguisher
(d) Water extinguisher

Answer – b

6- Which type of personal protection recommended to handle loads with rough surfaces and pointed projections?
(a) Paper gloves
(b) Rubber gloves
(c) Leather gloves
(d) Polythene gloves

Answer – c

7- Which is toxic in the automobile workshop?
(a) Old bearings
(b) Paper wrappers
(c) Used lubricant
(d) Old washer, bolts and nuts

Answer – c

8- Which is harmful to human health?
(a) Oxygen
(b) Water vapour
(c) Carbon di oxide
(d) Carbon mono oxide

Answer – d

9- What is the effect of air borne dust in workshop?
(a) Diarrhoea
(b) Dehydration
(c) Throat infection
(d) Rise in blood pressure

Answer – c

10- Which device is used to remove toxic waste?
(a) Water wash
(b) Incinerators
(c) Compressed air
(d) Vacuum cleaner

Answer – d

11- Burning of papers comes under which class of fire?
(a) Class A
(b) Class B
(c) Class C
(d) Class D

Answer – a

12- What is first aid?
(a) It is the emergency medical treatment
(b) It is an immediate life saving treatment
(c) It is the intensive medical treatment
(d) It is the rule to assessing the treatment

Answer – b

13- Which material is best for use to cover a oil spill in the workshop?
(a) Dry sand
(b) Saw dust
(c) Waste cloth
(d) Card board cover

Answer – b

14- Which safety involves wearing safety shoes or boot and goggle in a workshop?
(a) Personal safety
(b) General safety
(c) Machine safety
(d) General safety machine safety

Answer – a

15- What you do to an electric shock victim as first aid?
(a) Cover all burns with a dry loose dressing
(b) Ask a bystander to help you move the victim
(c) Place the victim on one side with head down
(d) Make sure the power is turned off

Answer – d

16- Which is unsuitable fire extinguisher for class B fire?
(a) Water fire extinguisher
(b) Foam fire extinguisher
(c) Dry powder fire extinguisher
(d) Carbon-dioxide extinguisher

Answer – a

17- Which class of fire involving liquefied gases?
(a) Class A
(b) Class B
(c) Class C
(d) Class D

Answer – c

18- Which is the most suitable fire extinguisher for class C fire?
(a) Water fire extinguisher
(b) Foam fire extinguisher
(c) Dry powder fire extinguisher
(d) Carbon dioxide

Answer – c

19- Which class of fire invovling combustible metals?
(a) Class A
(b) Class B
(c) Class C
(d) Class D

Answer – d

20- Which fire extinguisher is not to be used for electrical fire?
(a) Halon extinguisher
(b) Carbon dioxide extinguisher
(c) Dry powder extinguisher
(d) Foam or liquid extinguisher

Answer – d

21- Which fire extinguisher (FE) is suitable for a live electrical fire?
(a) Halon FE
(b) Water filled FE
(c) Foam FE
(d) Liquefied chemical

Answer – a

22- What are the three elements must be present in combination of fire to continue to burn?
(a) Heat / smoke / oxygen
(b) Oxygen / fuel / paper
(c) Fuel / heat / oxygen
(d) Smoke / fuel / oxygen

Answer – c

23- What kind of first aid care to be taken for a severely bleeding open wound?
(a) Allow the bleeding
(b) Apply pressure near wound to stop bleeding
(c) Pressure on the wound itself to stop bleeding
(d) Applying ointment over bleeding

Answer – b

24- Which part of body is bleeding profusely is considered serious and need professional attention?
(a) Leg of the human body
(b) Knee of the human body
(c) Wrist of the human body
(d) Thigh of the human body

Answer – c

25- How to treat burns and scalds?
(a) Blow hot air to the burnt hand
(b) Blow cool air to the burnt hand
(c) Covering with water
(d) Covered hot water to the burnt hand

Answer – c

से भी पढ़े…..

  1. What is Projection ? How many types of projection 2021
  2. Drawing Instruments and Conventional Lines
  3. Workshop & Calculation में पूछे जाने वाले बहुविकल्पिक प्रश्न 2021
  4. WSC 1st year MCQ Modal Question paper 2021
  5. Electrician 1st year MCQ in English & Hindi 2021
  6. ITI 2nd Year Electrician Theory Objective Question 2021
  7. Diesel MCQ Question and Answer in Hindi 2021
  8. वेल्डिंग के 100 महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर

Leave a comment