ITI Question Bank

ncvt online mock test 2021

ITI Electrician 1st year MCQ modal paper 2021

1 – Which step of the 5s-concept refers
“Standardization”?
(a) Step – 1
(b) Step – 2
(c) Step – 3
(d) Step – 4

Answer – D

2 – Which type of fire extinguisher is used for fire on electrical equipment?
(a) Halon type
(a) Foam type
(a) Gas cartridge type
(a) Stored pressure type

Answer – A

3 – Which type of cold chisel is used for squaring
materials at the corners?
(a) Web chisel
(a) Cross cut chisel
(a) Half round chisel
(a) Diamond point chisel

Answer – D

4 – What is the number 1.25 indicates in ISO
metric fine thread M12 x 1.25?
(a) Diametric of the thread
(a) Pitch of the thread
(a) Depth of the thread
(a) Length of the thread

Answer – B

5 – Which type of stake is used for riveting or seaming tapered cone shaped articles?
(a) Square stake
(a) Hatchet stake
(a) Blow horn stake
(a) Bevel edged square stake

Answer – C

6 – What is the current carrying capacity of 32 amp. rated cable, if it is protected by the rewireable fuse?
(a) 13 Amp
(a) 16 Amp
(a) 26 Amp
(a) 39 Amp

Answer – C

7 – What is the possible range to measure the size of the wire in a Standard Wire Gauge (SWG)?
(a) 0-44
(a) 0-42
(a) 0-38
(a) 0-36

Answer – D

8 – What is the full form of XLPE Cable?
(a) Cross Line Poly Ethylene
(a) X’ess Line Phase Earthing
(a) Cross Linked Poly Ethylene
(a) Excess Length Paper and Ebonite

Answer – C

9 – Which is the semiconductor material?
(a) Eureka
(b) Ebonite
(c) Manganin
(d) Germanium

Answer – D

10 – What is the value of hot resistance of a bulb rated as 100W/250V?
(a) 31.25 ohm
(b) 62.50 ohm
(c) 312.50 ohm
(d) 625.00 ohm

Answer – D

11 – Which law states that in closed electric circuit, the applied voltage is equal to the sum of the voltage drops?
(a) Ohm’s law
(b) Laws of resistance
(c) Kirchhoff’s first law
(d) Kirchhoff’s second law

Answer – D

12 – Which material is having negative temperature co-efficient property?
(a) Mica
(a) Eureka
(a) Copper
(a) Manganin

Answer – A

13 – What is the effect of the parallel circuit with one branch opened?
(a) Current will remain same
(a) Whole circuit will not function
(a) No current will flow in that branch
(a) Voltage drop increase in the opened branch

Answer – C

14 – What is the unit of resistivity?
(a) ohm / cm
(a) ohm / cm2
(a) ohm – metre
(a) ohm / metre

Answer – C

15 – What electrical quantities are related in Ohm’s law?
(a) Current, resistance and power
(a) Current, voltage and resistivity
(a) Current, voltage and resistance
(a) Voltage, resistance and current density

Answer – C

16 – What is the formula for Quantity of electricity (Q)?
(a) Current x Time
(a) Voltage x Current
(a) Current x Resistance
(a) Voltage x Resistance

Answer – A

17 – What is the unit of conductance?
(a) Mho
(a) Ohm
(a) Ohm-m
(a) Ohm/m

Answer – A

18 – What is the S.I unit of specific resistance?
(a) Ohm/cm
(a) Ohm/metre2
(a) Ohm-metre
(a) Micro ohm/cm2

Answer – C

19 – Calculate the hot resistance of 200W / 250V rated lamp.
(a) 31.25 Ohm
(a) 62.5 Ohm
(a) 312.5 Ohm
(a) 625 Ohm

Answer – C

20 – What is the value of resistance in an open circuit?
(a) Zero
(a) Low
(a) High
(a) Infinity

Answer – D

21 – Which formula is used to calculate the power of a DC circuit?
(a) Voltage x time
(a) Current x voltage
(a) Current x resistance
(a) Voltage x resistance

Answer – B

22 – What is the unit of capacitance?
(a) Mho
(a) Henry
(a) Farad
(a) Coulomb

Answer – C

23 – Which defines the flux density is always lagging behind the magnetising force?
(a) Hysteresis
(a) Magnetic intensity
(a) Magnetic induction
(a) Residual magnetism

Answer – A

24 – What is the S.I unit of Flux density?
(a) Tesla
(a) Weber
(a) Weber/metre
(a) Ampere-turns

Answer – A

25 – What indicates the shape of a BH curve (Hysteresis loop) of material?
(a) Reluctance of the material
(a) Field intensity of the substance
(a) Magnetic properties of the material
(a) Pulling power of the magnetic material

Answer – C

26 – Which electrical quantity is directly proportional to the eddy current?
(a) Voltage
(a) Current
(a) Frequency
(a) Resistance

Answer – C

27 – What will be the change in value of capacitance if the distance of the plates are decreased in the capacitor?
(a) Becomes zero
(a) Remains same
(a) Decreases
(a) Increases

Answer – D

28 – Which is a paramagnetic substance?
(a) Air
(a) Steel
(a) Glass
(a) Water

Answer – A

29 – Which type of capacitors are used in RF coupling circuit?
(a) Tantalum
(a) Monolithic
(a) Electrolytic
(a) Metalized poly propylene

Answer – B

ncvt online mock test 2021

इसे भी पढ़े

Leave a comment