Fitter 1st Year Trade Theory mcq Important Question with Answer

Fitter 1st year trade theory mcq

fitter question bank pdf | nimi question bank pdf fitter 1st year | bharat skill fitter question bank pdf download nimi question bank pdf fitter download | iti fitter questions and answers pdf | nimi fitter question bank | iti fitter question bank in hindi pdf bharat skills fitter 2nd year pdf download fitter 1st year trade theory mcq pdf | fitter multiple choice questions pdf | ncvt online mock test fitter 1st year | iti fitter online test in hindi fitter mcq book ncvt online test fitter 2nd year fitter theory book fitter theory 1st year pdf

Basic Fitting

106- Which vice is used for holding small work that requires filing or drilling ? | छोटे-छोटे कार्य जिसमे फाइलिंग या ड्रिलिंग की आवश्यकता होती है, उनको पकड़ने के लिए किस वाइस का उपयोग किया जाता है ?
(a) Pin vice | पिन वाइस
(b) Pipe vice | पाइप वाइस
(c) Hand vice | हैण्ड वाइस
(d) Tool maker s vice | टूल मेकर वाईस

Answer – d

107- Which hacksaw blade is used for cutting along curved lines ? | किस हैकसॉ ब्लेड का उपयोग घुमावदार रेखाओं के साथ काटने के लिए किया जाता है ?
(a) HSS blade | एचएसएस ब्लेड
(b) All hard blade | सभी हार्ड ब्लेड
(c) Flexible blade | लचीला ब्लेड
(d) Diamond blade | हीरा ब्लेड

Answer – c

108- Which chisel is used for cutting keyways? | किस छेनी का उपयोग की वे काटने के लिए किया जाता
(a) Flat chisel | फ्लैट छेनी
(b) Cross cut chisel | क्रॉस कट छेनी
(c) Punching chisel | पंचिंग छेनी
(d) Diamond point chisel | डायमंड पॉइंट छेनी

Answer – b

109- Name the part marked X in hammer? | हथौड़ा में x चिह्नित भाग का नाम बताइए?

itiquestionbank.com

(a) Pein | पिन
(b) Face | फेस
(c) Cheek | चीक
(d) Eye hole | ऑय होल

Answer – a

110- What is the purpose of Crowning on the cutting edge of chisel ? | छेनी की धार पर क्राउनिंग का उद्देश्य क्या है?
(a) Prevent slipping of chisel | छेने की फिसलन रोकें
(b) Prevent digging of corners | कोनों की खुदाई को रोकें
(c) Allow chisel to move freely on straight line | छेनी को सीधी रेखा पर स्वतंत्र रूप से मूव करने की अनुमति दें
(d) Allow cutting edge to penetrate into the work | कटिंग एज को कार्य में घुसने दें

Answer – b

111- How to prevent the tool rubbing against the work surface in metal cutting process ? | धातु काटने की प्रक्रिया में टूल को वर्क सरफेस से रगड़ने को कैसे रोकें?
(a) Decrease lip angle | लिप कोण को घटा कर
(b) Increased rake angle | रेक कोण को बढ़ा कर
(c) Increase clearance angle | क्लीयरेंस कोण को बढ़ा कर
(d) Decrease tool wedge angle | टूल वैज कोण को घटा कर

Answer – c

112- Name the property of metal that withstand shock or impact? | धातु की उस प्रॉपर्टी का नाम बताइए जो शॉक या इम्पैक्ट को सेहन कर सके ?
(a) Hardness | हार्डनेस
(b) Tenacity | टनैसिटी
(c) Brittleness | भंगुरता
(d) Toughness | टफनेस

Answer – d

113- Which part is the measuring face fitted to the frame of outside micrometer? | कौनसा पार्ट मेज़रिंग फेस है जो बाहरी माइक्रोमीटर के फ्रेम में फिट होता है ?
(a) Anvil | एनविल
(b) Barrel | बैरल
(c) Spindle | स्पिंडल
(d) Ratchet stop | रैचट स्टॉप

Answer – a

114- What is the name of micrometer? | इस माइक्रोमीटर का नाम क्या है ?


(a) Depth micrometer | डेप्थ माइक्रोमीटर
(b) Inside micrometer | इनसाइड माइक्रोमीटर
(c) Vernier micrometer | वर्नियर माइक्रोमीटर
(d) Outside micrometer | आउटसाइड माइक्रोमीटर

Answer – a

116- How the drill chucks are held on the machine spindle? | मशीन स्पिंडल पर ड्रिल चक को कैसे पकड़ा जाता है ?
(a) By arbor | आर्बर द्वारा
(b) By sockets | सॉकेट्स द्वारा
(c) By sleeves | स्लीव्स द्वारा
(d) By special clamp | विशेष क्लैंप द्वारा

Answer – a

117- Which drilling machine, the spindle head is moved towards or away from the column? | कौन सी ड्रिलिंग मशीन मे, स्पिंडल हेड को कॉलम के पास और दूर करा जाता है ?
(a) Pillar drilling machine | पिलर ड्रिलिंग मशीन
(b) Gang drilling machine | गैंग ड्रिलिंग मशीन
(c) Radial drilling machine | रेडियल ड्रिलिंग मशीन
(d) Sensitive bench drilling machine | संवेदनशील बेंच ड्रिलिंग मशीन

Answer – c

Fitter 1st year trade theory mcq

118- Which type of screw threads are rounded at the crest and root? | किस स्क्रू थ्रेड मे क्रेस्ट और रूट को राउंड किया जाता है ?
(a) B.A thread | B.A थ्रेड
(b) B.S.F thread | B.S.F धागा
(c) B.S.W thread | B.S. W धागा
(d) ACME thread | ACME धागा

Answer – c

Fitter 1st year trade theory mcq

119- What is the name of tap wrench ? | इस टैप रिंच का क्या नाम है ?

itiquestionbank.com

(a) Box type tap wrench | बॉक्स टाइप टैप रिंच
(b) Solid type tap wrench | सॉलिड टाइप टैप रिंच
(c) T Handle tap wrench | टी हैंडल टैप रिंच
(d) Adjustable tap wrench | एडजस्टेबल टैप रिंच

Answer – b

120- What is the formula to calculate tap drill size? | टैप ड्रिल साइज़ की गणना करने का सूत्र क्या है?
(a) Tap drill size = Major dia – ( 2 x depth) | टैप ड्रिल साइज़ = मेजर डिया – ( 2 x गहराई )
(b) Tap drill size = Major dia + (2 x depth) | टैप ड्रिल साइज़ = मेजर डिया + 2 x गहराई)
(c) Tap drill size = Major dia – ( 2 + depth) | टैप ड्रिल साइज़ = मेजर डिया – ( 2 + गहराई )
(d) Tap drill size = Major dia + (2 + depth) | टैप ड्रिल साइज़ = मेजर डिया + (2+ – गहराई)

Answer – a

121- Which activity causes excessive wear and chattering of drill bit while drilling? | कौन सी गतिविधि ड्रिलिंग करते समय ड्रिल बिट के अत्यधिक घिसना और आवाज़ करने का कारण बनती है ?
(a) Too fast feed rate | बहुत तेज फ़ीड दर स्पीड
(b) Too slow feed rate | बहुत धीमी गति से फ़ीड दर
(c) More cutting speed | अधिक काटने की गति
(d) Too slow spindle speed | बहुत धीमी स्पिंडल

Answer – b

122- What is the reading of vernier caliper with inch graduations? | इंच ग्रेजुएशन के साथ वाले वर्नियर कैलिपर की रीडिंग क्या है ?

(a) 1.068
(b) 1.459
(c) 1.418
(d) 1.409

Answer – b

123- Which part of combination set is used to mark and check angle of 90° and 45° ? | कॉम्बिनेशन सेट के किस भाग का उपयोग 90° और 45° के कोण को चिह्नित और जांचने के लिए किया जाता है?
(a) Rule | रुल
(b) Centre head | सेण्टर हेड
(c) Square head | स्क्वायर हेड
(d) Protractor head | प्रोटेक्टर हेड

Answer – c

124- Why ribs are provided in the angle plate? | एंगल प्लेट में रिब्स क्यों प्रदान किया जाता है ?
(a) Provide flatness | समतलता प्रदान करने के लिए
(b) Prevent distortion | विकृति को रोकने के लिए
(c) Provide squareness | चौकोरपन प्रदान करने के लिए
(d) Support the machined surface | मशीनड सतह को सपोर्ट करने के लिए

Answer – b

125- Identify the type of V blocks? | इस V ब्लॉक के प्रकार की पहचान करें?


(a) Double level single groove | डबल लेवल सिंगल ग्रूव
(b) Single level double groove | सिंगल लेवल डबल ग्रूव
(c) Single level single groove | सिंगल लेवल सिंगल ग्रूव
(d) Double level double groove | डबल लेवल डबल ग्रूव

Answer – c

126- How much carbon content of steel is forgeable? | स्टील की कितनी कार्बन कंटेंट फोर्ग हो सकता है ?
(a) Up to 1.2 % | 1.2% तक
(b) Up to 1.7 % | 1.7% तक
(c) Up to 1.9% | 1.9% तक
(d) Up to 2.1 % | 2.1% तक

Answer – b

<<< Previous

(iti mechanic diesel 1st year objective question answer bharat skill pdf bihar iti question bank pdf download diesel mcq question answer in hindi diesel mechanic modal paper 2021 in hindi fitter shop 1000 questions-answers pdf download iti diesel mechanic theory question iti electrician objective type questions answers in english pdf iti electrician question answer in english pdf iti fitter bharat skill itiquestionbank iti question bank iti question bank electrician ITI Question Bank Mechanic Diesel iti question paper 2021 pdf iti workshop calculation and science book free download in hindi pdf iti workshop calculation and science question paper pdf 2020 ncvt online mock test fitter nimi mock test nimi mock test 1st year nimi mock test 2022 nimi mock test : 2nd year nimi mock test questions and answers workshop calculation and science mcq pdf 1st year

Leave a Comment