nimi mock test Employability skills

ITI Question Bank
nimi mock test Employability skills

nimi mock test Employability skills

Employability skills 2nd Year


Objective Question & Answer :-

1- As per factories act, 1948 canteen should be provided in the factory if, workers are more than…………..
(a) 100
(b) 250
(c) 500
(d) 1000

Ans : B

2- Under factories Act, the restriction on working time of women is………………….
(a) before 5 AM and beyond 7 PM
(b) before 6 AM and beyond 7 PM
(c) before 6 AM and beyond 8 PM
(d) before 7 AM and beyond 8 PM

Ans : B

3- Under Factories Act, the workers weekly hours should not exceed more than……………
(a) 60 hours
(b) 50 hours
(c) 48 hours
(d) 40 hours

Ans : C

4- What is the expansion of ILO?
(a) International Labour Organization
(b) Indian Labour Organization
(c) Indian Labour Occupation
(d) International Labour Occupation

Ans : A

5- What is the minimum percentage of employee’s contribution from the basic salary, as per EPF Act, 1962?
(a) 8.50%
(b) 9%
(c) 12%
(d) 12.50%

Ans : C

6- Which amount does include in “wages” amount as per payment wages Act?
(a) Dearness allowance
(b) Any travelling allowances
(c) Any remuneration payable in respect of overtime
(d) Any remuneration payable under any award

Ans : A

7- Which factor is NOT concerned with occupational health and safety?
(a) Safety
(b) Health
(c) Welfare
(d) Salary

Ans : D

8- Which one of the following is an air pollutant?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide
(d) Carbon monoxide

Ans : D

9- Which scheme of Act provides health insurance requirements for workers?
(a) Factories Act
(b) Plantation Labor Act
(c) Employee’s Compensation Act
(d) Employee’s state Insurance Act

Ans : D

10- Fish bone chart is also called as………….
(a) cause and effect diagram
(b) scatter diagram
(c) control chart
(d) histogram

Ans : A

11- In PDCA cycle, ‘P’ stands for ……………..
(a) Process
(b) Plan
(c) Problem
(d) Procedure

Ans : B

12- The expansion of QMS is…………………….
(a) Quality Management Standard
(b) Quality Measurement Standard
(c) Quality Measurement System
(d) Quality Management System

Ans : D

13- The PDCA means……………
(a) Plan, Develop, Control, Act
(b) Plan, Do, Check, Act
(c) Plan, Develop, Check, Act
(d) Plan, Do, Control, Act

Ans : B

14- Total number of popular quality tools are….
(a) 9
(b) 8
(c) 7
(d) 6

Ans : C

15- What does “SERI” stand for?
(a) Sorting out
(b) Self-discipline
(c) Standardization
(d) Systematic arrangement

Ans : A

16- What is the function ofHistogram” in Quality tools?
(a) Narrow down the problem area
(b) Effect of discrete causes
(c) Indicates shape of distribution
(d) Assess factors for problem

Ans : C

17- What is the last step in ISO 9001 registration?
(a) Corrective and preventive action
(b) Internal audit
(c) Management review meeting
(d) Certification and audit

Ans : D

18- What is the name used for word “waste”?
(a) MUDA
(b) MURA
(c) MURI
(d) MUSA

Ans : A

19- Which formula is correct to quantify the quality
(a) Q = P/Q
(b) Q = Q/E
(c) E = E/P
(d) P = Q/P

Ans : A

20- Which one is NOT a basic tool used in quality circle?
(a) Histogram
(b) Pareto chart
(c) Check sheet
(d) Torque wrench

Ans : D

21- Which one is NOT the certified ISO standard?
(a) ISO 9010
(b) ISO 9001
(c) ISO 9002
(d) ISO 9003

Ans : A

22- Which one of the following is not the characteristics of quality?
(a) Quality control
(b) Quality of design
(c) Quality of assurance
(d) Quality of non- conformance

Ans : D

23- Which statement of quality was stated by quality guru Dr. J. M. Juran?
(a) Quality should be aimed
(b) Quality is fitness for use
(c) Quality is value for money
(d) Quality is conformance to requirement

Ans : B

nimi mock test Employability skills

इसे भी पढ़े

Leave a comment