Employability Skills question paper 2022

Employability Skills question paper 2022
Employability Skills question paper 2022

Objective Question & Answer :-

1- A person who is associated with the starting of business is called…………….
(a) merchant
(b) entrepreneur
(c) businessman
(d) sales executive

Ans : B

2- As compared to small scale business, large scale business require…………..………
(a) less no. of persons
(b) less no. of capital
(c) more no. of person
(d) small machines and tools

Ans : C

3- Entrepreneurship is also termed as…..
(a) investor
(b) employer
(c) self employment
(d) employment seeker

Ans : C

4- For medium manufacturing enterprises, the investment in plant and machinery is between….
(a) 10 Lakhs to 2 Crores
(b) 25 Lakhs to 5 Crores
(c) 2 Crores to 5 Crores
(d) 5 Crores to 10 Crores

Ans : D

5- In “SWOT” analysis, “S” stands for……………
(a) Success
(b) Strength
(c) Survey
(d) Service

Ans : B

6- In an economic growth, role of entrepreneur is to…………..
(a) generate unemployment
(b) stagnate standard of living
(c) improve per capita income
(d) unbalance the regional development

Ans : C

7- In SWOT analysis which pair is helpful?
(a) Strengths, Weakness
(b) Strengths, Opportunities
(c) Threats, Weakness
(d) Threats, Opportunities

Ans : B

8- Money invested in purchasing of raw materials, payment of wages and salaries, rental, electricity etc comes under………..
(a) working capital
(b) fixed capital
(c) long term capital
(d) capital income

Ans : A

9- MSME stands for…………..
(a) Micro, Scale and Medium Enterprises
(b) Macro, Small and Medium Enterprises
(c) Micro, Small and Medium Enterprises
(d) Minor, Small and Medium Enterprises

Ans : C

10 Paid form of ideas, goods and services are called………….
(a) publicity
(b) goodwill
(c) public relation
(d) advertisement

Ans : D

11- The enterprises engaged in the production of goods is known as………
(a) manufacturing enterprise
(b) service enterprises
(c) micro enterprises
(d) macro enterprises

Ans : A

12- The expansion of GDP is…………….
(a) Gross Domestic Product
(b) Godown Demand Product
(c) Grand Demand Product
(d) Giant Domestic Product

Ans : A

13- The expansion of SIDO is…………
(a) Small Industries Development Organization
(b) Small Income Development Organization
(c) Small Investment Development Organization
(d) Standard Industry Development Organization

Ans : A

14- What approach is used to gain access to foreign markets and quickly promote an organizations interest?
(a) Licensing
(b) Collaboration
(c) Joint venture
(d) Technology transfer

Ans : C

15- Which investment is considered for deciding the status of manufacturing enterprises?
(a) Working capital
(b) Building and land
(c) Plant and machinery
(d) Salary of employees

Ans : C

16- Which one is a correct channel through which marketers can reach customers?
(a) Manufacture -> Retailer -> Wholesaler ->Customer
(b) Manufacturer -> Customer -> Retailer
(c) Manufacturer -> Retailer -> Customer
(d) Manufacturer -> Retailer -> Customer >Wholesaler

Ans : C

17- Which one is a web based accounting
(a) software designed for modern business?
(b) BUSY
(c) TALLY
(d) WINGS

Ans : C

18- During using ATM, Authentication is provided by customer by entering…………….
(a) cash
(b) IFSC
(c) PIN
(d) KYC

Ans : C

19- Expansion of ATM is……..
(a) Asynchronous Teller Machine
(b) Automated Teller Machine
(c) Automated Time Machine
(d) Autonomous Time Machine

Ans : B

20- Low productivity will lead to ………………
(a) job security
(b) political stability
(c) decrease in GDP per capita
(d) increase in GDP per capita

Ans : C

21- Production is defined as a ratio of …..
(a) output / input
(b) input / output
(c) output / skill of workmanship
(d) input / skill of workmanship

Ans : A

22- Productivity is defined as the ratio of ………
(a) output /input
(b) input / output
(c) output / skill of the workmanship
(d) input / skill of the workmanship

Ans : A

23- The expansion of ATM is ……………..
(a) Automated Tune Machine
(b) Automated Teller Machine
(c) Asynchronous Teller Machine
(d) Asynchronous Time Machine

Ans : B

24- the process used by a business to verify the identity of their client is……
(a) GDP
(b) KYC
(c) ATM
(d) TFP

Ans : B

25- What is the advantage of automation?
(a) Reduced operation time
(b) High initial cost
(c) Unpredictable development cost
(d) Security threats

Ans : A

Employability Skills question paper 2022

26- What is the unemployment rate if there are 125 million people in the labor force, 100 million people employed and 25 million are not?
(a) 25%
(b) 20%
(c) 17%
(d) 15%

Ans : B

27- Which market determines the real wages and employment?
(a) Capital market
(b) Labour market
(c) Money market
(d) Goods market

Ans : B

28- Which one is used to measure the economic performance of a whole country or region?
(a) KYC
(b) GDP
(c) TFP
(d) ATM

Ans : B

29- Which one of the following is NOT a category of pure risk?
(a) Property risk
(b) Technology risk
(c) Liability risk
(d) Personnel risk

Ans : B

30- Which one of the following is NOT an objective of incentive?
(a) Improved quality
(b) High cost of production
(c) High output
(d) Reduced waste

Ans : B

31- Which one of these documents is NOT acceptable for fulfilment of KYC norms?
(a) Voter ID card
(b) Ration card
(c) Residential certificate
(d) Income certificate

Ans : D

32- Which stage is a period of rapid revenue growth?
(a) Growth stage
(b) Maturity stage
(c) Decline stage
(d) Introduction stage

Ans : A

33- ABC of first aid stands for __
(a) Airway, Bleeding and Circulation
(b) Airway, Breathing and Circulation
(c) Airway, Bleeding and Compression
(d) Airway, Breathing and Compression

Ans : B

34- At what decibels, sound becomes hazardous noise pollution?
(a) Above 30
(b) Above 80
(c) Above 100
(d) Above 120

Ans : B

35- Earthquake is measured with an instrument called __
(a) telegraph
(b) seismograph
(c) oscillograph
(d) bar graph

Ans : B

36- Head protection is done through _
(a) helmet
(b) goggles
(c) gloves
(d) mask

Ans : A

37- In firefighting method ‘Starvation’ is _
(a) limitation of oxygen
(b) pouring water
(c) elimination of fuel
(d) reduction of temperature

Ans : C

38- On the job injuries and illness, cost money time & effort. What is the most practical way to manage these losses?
(a) Make sure safety is part of labor contracts
(b) Aggressive claims handling
(c) Good insurance coverage
(d) Effective safety and loss control program

Ans : D

39- Ozone layer is made up of _
(a) one oxygen atom
(b) two oxygen atoms
(c) three oxygen atoms
(d) four oxygen atoms

Ans : C

40- The reprocessing of discarded materials into new useful products is called _
(a) reuse of waste material
(b) recycling of material
(c) management of solid waste
(d) reduction in use of raw material

Ans : B

41- The study of living things in relation to their environment is called ……………
(a) ecosystem
(b) economics
(c) ecology
(d) eclogue

Ans : C

42- The three R’s to save environment are ………………
(a) Reserve, Reduce, Recycle
(b) Reuse, Reserve, Reduce
(c) Reserve, Reuse, Reduce
(d) Reduce, Recycle, Reuse

Ans : D

43- Vibration and radiation comes under _
(a) chemical hazards
(b) physical hazards
(c) electrical hazards
(d) psychological hazards

Ans : B

44- Which one is a man induced hazards?
(a) Landslide
(b) Cyclone
(c) Volcano
(d) Earth quake

Ans : A

Employability Skills question paper 2022

45- Which one is a non-renewable energy resource?
(a) Solar
(b) Coal
(c) Methane
(d) Hydroelectric

Ans : B

46- which one is an unsafe condition for work?
(a) Oily floor
(b) Good light
(c) Proper tools
(d) Adequate ventilation

Ans : A

47- which one is an unsafe condition for work?
(a) Good light
(b) Proper tools
(c) Adequate ventilation
(d) Which factor is NOT concerned with occupational health and safety?

Ans : A

48- Which one is the main greenhouse gas responsible for global warming?
(a) Hydrogen
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) Carbon dioxide

Ans : D

49- Which one of the following is NOT an ergonomic hazard?
(a) Awkward position
(b) Poor housekeeping
(c) Emotional disturbances
(d) Wrong layout of machinery

Ans : C

50- Which one of the following is not part of 3 R’s?
(a) Reduce
(b) Recycle
(c) Regenerate
(d) Reuse

Ans : C

51- As per factories act, 1948 canteen should be provided in the factory if, workers are more than…………..
(a) 100
(b) 250
(c) 500
(d) 1000

Ans : B

52- Under factories Act, the restriction on working time of women is………………….
(a) before 5 AM and beyond 7 PM
(b) before 6 AM and beyond 7 PM
(c) before 6 AM and beyond 8 PM
(d) before 7 AM and beyond 8 PM

Ans : B

53- Under Factories Act, the workers weekly hours should not exceed more than……………
(a) 60 hours
(b) 50 hours
(c) 48 hours
(d) 40 hours

Ans : C

54- What is the expansion of ILO?
(a) International Labour Organization
(b) Indian Labour Organization
(c) Indian Labour Occupation
(d) International Labour Occupation

Ans : A

55- What is the minimum percentage of employee’s contribution from the basic salary, as per EPF Act, 1962?
(a) 8.50%
(b) 9%
(c) 12%
(d) 12.50%

Ans : C

56- Which amount does include in “wages” amount as per payment wages Act?
(a) Dearness allowance
(b) Any travelling allowances
(c) Any remuneration payable in respect of overtime
(d) Any remuneration payable under any award

Ans : A

57- Which factor is NOT concerned with occupational health and safety?
(a) Safety
(b) Health
(c) Welfare
(d) Salary

Ans : D

58- Which one of the following is an air pollutant?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide
(d) Carbon monoxide

Ans : D

Employability Skills question paper 2022

59- Which scheme of Act provides health insurance requirements for workers?
(a) Factories Act
(b) Plantation Labor Act
(c) Employee’s Compensation Act
(d) Employee’s state Insurance Act

Ans : D

60- Fishbone chart is also called as………….
(a) cause and effect diagram
(b) scatter diagram
(c) control chart
(d) histogram

Ans : A

61- In PDCA cycle, ‘P’ stands for ……………..
(a) Process
(b) Plan
(c) Problem
(d) Procedure

Ans : B

62- The expansion of QMS is…………………….
(a) Quality Management Standard
(b) Quality Measurement Standard
(c) Quality Measurement System
(d) Quality Management System

Ans : D

63- The PDCA means……………
(a) Plan, Develop, Control, Act
(b) Plan, Do, Check, Act
(c) Plan, Develop, Check, Act
(d) Plan, Do, Control, Act

Ans : B

64- Total number of popular quality tools are….
(a) 9
(b) 8
(c) 7
(d) 6

Ans : C

65- What does “SERI” stand for?
(a) Sorting out
(b) Self-discipline
(c) Standardization
(d) Systematic arrangement

Ans : A

66- What is the function of “Histogram” in Quality tools?
(a) Narrow down the problem area
(b) Effect of discrete causes
(c) Indicates shape of distribution
(d) Assess factors for problem

Ans : C

67- What is the last step in ISO 9001 registration?
(a) Corrective and preventive action
(b) Internal audit
(c) Management review meeting
(d) Certification and audit

Ans : D

68- What is the name used for word “waste”?
(a) MUDA
(b) MURA
(c) MURI
(d) MUSA

Ans : A

69- Which formula is correct to quantify the quality
(a) Q = P/Q
(b) Q = Q/E
(c) E = E/P
(d) P = Q/P

Ans : A

70- Which one is NOT a basic tool used in quality circle?
(a) Histogram
(b) Pareto chart
(c) Check sheet
(d) Torque wrench

Ans : D

71- Which one is NOT the certified ISO standard?
(a) ISO 9010
(b) ISO 9001
(c) ISO 9002
(d) ISO 9003

Ans : A

72- Which one of the following is not the characteristics of quality?
(a) Quality control
(b) Quality of design
(c) Quality of assurance
(d) Quality of non- conformance

Ans : D

73- Which statement of quality was stated by quality guru Dr. J. M. Juran?
(a) Quality should be aimed
(b) Quality is fitness for use
(c) Quality is value for money
(d) Quality is conformance to requirement

Ans : B

Employability Skills question paper 2022

इसे भी पढ़े…..

Leave a comment