iti copa question paper

ITI COPA Question paper – Computer Science & other subjects Multiple Choice Questions – MCQs-based tests, quizzes, and interview questions with Auto-Correction Feature. iti Bharat skill Copa MCQ “Computer Science MCQs” – An ” ITI Question Bank ” containing more Bharat skill subject-wise and topic-wise multiple choice questions.

This bank of Multiple Choice Questions (MCQs) focuses on all core areas of Computer Science, Software/Computer Engineering, and Information Technology. iti copa question paper 2023 Exam

iti copa question paper

COPA 1st Year Part – 03


Objective Question & Answer :-

1- Which character is used to represent a range of values in Linux?
(a) ( )
(b) [ ]
(c) { }
(d) < >

Answer-B

2- Which character redirects the output of one command to another in Linux?
(a) . dot
(b) | pipe
(c) : colon
(d) ; semicolon

Answer-B

3- Which Linux command lists the content of all subdirectories?
(a) ls ~
(b) ls * /
(c) ls /
(d) ls ../

Answer-B

4- Which Linux command list the contents of the parent directory?
(a) ls ~
(b) ls */
(c) ls /
(d) ls .. /

Answer-D

5- What is the use of the ‘who’ command in Linux?
(a) login user
(b) Logout user
(c) login password
(d) logout password

Answer-A

6- Which command is used to hide the file?
(a) attrib -h filename
(b) attrib +h filename
(c) attrib /h filename
(d) attrib \h filename

Answer-B

7- Which command is used to release the read-only permission?
(a) attrib -r filename
(b) attrib +r filename
(c) attrib /r filename
(d) attrib \r filename

Answer-A

8- Write the Linux command to remove all the permission to the user and group on the directory ‘software’.
(a) chmod ug rwx software
(b) chmod ug a software
(c) chmod ug A software
(d) chmod ug Rwx software

Answer-A

9- Which DOS command is used to display system time?
(a) Now
(b) TIME
(c) SYSTEM
(d) SYSTEMTIME

Answer-A

10- What is the result of the DOS command PROMPT $D$G?
(a) Prompt >
(b) D : >
(c) Current date >
(d) Current time >

Answer- C

11- Which DOS command is used to list all com files in the D drive?
(a) DIR D :\ com
(b) DIR D :\ com. *
(c) DIR D :\ * .com
(d) DIR D :\ * com *

Answer- C

12- Which Linux command is used to sort the text file ‘network’ in descending order?
(a) Sort / r network
(b) Sort – r network
(c) Sort + r network
(d) Sort \ r network

Answer- B

13- Which Linux command to set the permission ‘x’ to the user, ‘rw’ to others, and ‘rwx’ to group
for the file launcher?
(a) chmod 176 launcher
(b) chmod 671 launcher
(c) chmod 167 launcher
(d) chmod 166 launcher

Answer- C

14- Which command is used to store the active document permanently?
(a) Save
(b) Send
(c) Prepare
(d) Save as

Answer- A

15- Which shortcut key is used to highlight the entire word document?
(a) ctrl + A
(b) ctrl + O
(c)ctrl + S
(d) ctrl + E

Answer- A

16- Which tool in MS Word is used to keep the familiar and repeated options?
(a) title bar
(b)taskbar
(c) scroll bar
(d) quick access toolbar

Answer- D

17- Which area in MS Word is used to enter the text?
(a)workspace
(b) worksheet
(c) slides
(d) workbook

Answer- A

18- Which bar contains the current position of the cursor in MS Word?
(a) layout
(b) title bar
(c) status bar
(d) horizontal ruler

Answer- C

19- Where does the close button appear in MS Word?
(a) top left corner of the window
(b) the bottom left corner of the window
(c) the top right corner of the window
(d) the bottom right corner of the window

Answer- C

20 Which one of the following is a word processor?
(a) MS Word
(b) MS Excel
(c) MS Access
(d) MS Office publisher

Answer- A

21- Which one of the following is the text styling feature of MS Word?
(a) word fill
(b) word art
(c) word color
(d) word font

Answer- B

22- Which option is used to store the duplicate of the active document permanently?
(a) Save
(b) Send
(c) Save as
(d) Rename

Answer- C

23- Which option is used to view an existing word document?
(a) new
(b) open
(c) publish
(d) prepare

Answer- B

24- Which document view gives an appearance as in a web browser?
(a) Draft view
(b) Outline view
(c) Web layout view
(d) Full-screen reading

Answer- C

25- How many groups are there in Home Menu?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7

Answer- B

से भी पढ़े…..

  1. What is Projection? How many types of projections
  2. Drawing Instruments and Conventional Lines
  3. Workshop & Calculation में पूछे जाने वाले बहुविकल्पिक प्रश्न
  4. WSC 1st year MCQ Modal Question paper
  5. Electrician 1st year MCQ in English & Hindi
  6. ITI 2nd Year Electrician Theory Objective Question
  7. Diesel MCQ Question and Answer in Hindi
  8. वेल्डिंग के 100 महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर

Leave a comment