iti bharat skill copa mcq – COPA 1st year 2022

ITI Question Bank

Computer Science & other subjects Multiple Choice Questions – MCQs based tests, quizzes and interview questions with Auto-Correction Feature. iti bharat skill copa mcq “Computer Science MCQs” – An ” ITI Question Bank ” containing more bharat skill subject wise and topic wise multiple choice questions. This bank of Multiple Choice Questions (MCQs) focuses on all core areas of Computer Science, Software/Computer Engineering and Information Technology.

These topics are chosen from a collection of most authoritative and best reference books

COPA 1st Year Part – 01


Objective Question & Answer :-

1- Which is the sequence, in which computer operates?
(a) Input, output, process
(b) Input, process, output
(c) Process, input, output
(d) Output, process, input

Answer- b

2- Which is the first general purpose programmable electronic computer?
(a) ENIAC
(b) EDVAC
(c) EDSAC
(d) UNIVAC

Answer- a

3- What type of device is computer?
(a) Electrical device
(b) Electronic device
(c) Electro magnetic
(d) Electro mechanical

Answer- b

4- Who is considered as father of computer?
(a) Charles Babbage
(b) John Lickert
(c) John Mauchy
(d) M.V Wilkes

Answer- a

5- Who invented Analytical engine?
(a) Charles Babbage
(b) John Lickert
(c) John Mauchy
(d) M.V Wilkes

Answer- a

6- What is the main electronic component of the first generation computer?
(a) Integrated circuit
(b) Micro-process
(c) Transistors
(d) Vacuum tube

Answer- d

7- How does the parallel port transfer a byte?
(a) Bit by bit
(b) 2 bits at a time
(c) 4 bits at a time
(d) 8 bits at a time

Answer- d

8- Which is an internal power supply units of CPU?
(a) CVT
(b) UPS
(c) SMPS
(d) Stablizer

Answer- c

9- What is the purpose of expansion slot in mother board ?
(a) To insert the RAM
(b) To insert the mouse
(c) To insert the keyboard
(d) To insert the additional peripherals

Answer- d

10- What is the purpose of memory unit in a computer?
(a) Accepts data
(b) Displays data
(c) Process data
(d) Stores data

Answer- d

11- How many pins are there in DIMM ?
(a) 138
(b) 148
(c) 158
(d) 168

Answer- d

12- How many pins are there in SIMMs?
(a) 32 72
(b) 42 – 82
(c) 52 – 92
(d) 62 -102

Answer- a

13- Which one is an example for OS?
(a) Antivirus
(b) Windows
(c) MS Office
(d) Macromedia

Answer- b

14- Which acts as an intermediate between a user and a computer?
(a) Macros
(b) Antivirus
(c) MS Office
(d) Operating system

Answer- d

15- What is the function of OS?
(a) calculation
(b) word processing
(c) drawing pictures
(d) process & memory management

Answer- d

16- Where does the minimized application reside in windows?
(a) Task bar
(b) My computer
(c) My Document
(d) Recent documents

Answer- a

17- Which tool in control panel is used to adjust your computer setting to control computer with voice command?
(a) System and security
(b) Appearance and personalization
(c) Hardware and sound
(d) Ease of access

Answer- d

18- Which control panel applet gives the information of computer?
(a) System and security
(b) Hardware and sound
(c) Programs
(d) Appearance and personalization

Answer- a

19- What is the extension of applet files in control panel?
(a) . Ctl
(b) . Cpl
(c) . Cal
(d) . Csl

Answer- b

20- Which shortcut key is used to copy and paste a file folder?
(a) Ctrl+ X and Ctrl + V
(b) Ctrl + A and Ctrl + V
(c) Ctrl + Z and Ctrl + V
(d) Ctrl + C and Ctrl + V

Answer- d

21- Which shortcut key is used to refresh windows desktop?
(a) F1
(b) F2
(c) F5
(d) F12

Answer- c

22- Which is the order of files and directories in Windows Explore?
(a) Serially
(b) Sequentially
(c) hierarchically
(d) Aplhabtically

Answer- c

23- Where does the pinned application stayed in Windows Os?
(a) Desktop
(b) Notification Area
(c) Start Button
(d) Task Bar

Answer- d

24- What steps should be taken, if windows not updated automatically?
(a) start – control panel – settings – add programs – enable automatic update
(b) start – setting – control panel – system – enable automatic updated
(c) re- install windows Os
(d) restart windows

Answer- b

25- What should be done, if the pen drive is not deducted?
(a) Device Manger → right click on USB root hub → disable device
(b) Device Manger → right click on USB root hub → enable device
(c) Device Manger → right click on USB root hub → scan for hardware changes
(d) Device Manger → right click on USB root hub → Update drives

Answer- b

iti copa mcq pdf,iti copa mcq pdf in hindi,copa mcq questions and answers pdf download,bharat skill copa mcq,copa objective questions and answers pdf in english,copa mcq in gujarati,iti copa online test in english,iti copa question paper 2021,

से भी पढ़े…..

  1. What is Projection ? How many types of projection 2021
  2. Drawing Instruments and Conventional Lines
  3. Workshop & Calculation में पूछे जाने वाले बहुविकल्पिक प्रश्न 2021
  4. WSC 1st year MCQ Modal Question paper 2021
  5. Electrician 1st year MCQ in English & Hindi 2021
  6. ITI 2nd Year Electrician Theory Objective Question 2021
  7. Diesel MCQ Question and Answer in Hindi 2021
  8. वेल्डिंग के 100 महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर

Leave a comment