ITI Question Bank

ITI Electrician mcq in English pdf

iti electrician mcq in English pdf

iti electrician mcq in English pdf : – जैसा कि आप लोग जानते हैं कि आपकी परीक्षाएं नजदीक हैं और आप की परीक्षाएं ऑनलाइन होनी है जिसमें आपको iti drawing भी पढ़ना होगा क्योंकि यह सब्जेक्ट भी उतना ही महत्वपूर्ण है जितना बाकी और सब्जेक्ट इसीलिए आज मैं आपके लिए iti E.D paper का MCQ Question लेकर आया हूं जिसमें से आपको 25 सवाल मिलेंगे आज है जो आपकी परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण है ऐसे ही सवाल आपको अपने एग्जाम में देखने को मिल जाएंगे धीरे-धीरे करके और mcq टेस्ट भी आपको यहां itiquestionbank.com पर देखने को मिल जाएंगे ITI 1st Year ED Question paper 2021.

Objective type Question & answer :-

1- Which device converts sunlight into electrical energy?
(a) Photo voltaic cell
(b) Liquid crystal diode
(c) Light emitting diode
(d) Light dependent resistor

Answer – a

2- Which law secondary cell works?
(a) Lenz’s law
(b) Joule’s law
(c) Faradays laws of electrolysis
(d) Faradays laws of electromagnetic induction

Answer – c

3- What is the formula to calculate the Mass
deposited during electrolysis?
(a) M = it gm
(b) M = zit gm
(c) M = it/z gm
(d) M = z/it gm

Answer – b

4- How the capacity of batteries is specified?
(a) Volt
(b) Watt
(c) Volt Ampere
(d) Ampere hour

Answer – d

5- What is the name of defect that bending of plates in secondary cells?
(a) Buckling
(b) Local action
(c) Partial short
(d) Hard sulphation

Answer – a

6- What is the unit of electric charge?
(a) Volt
(b) Watt
(c) Ampere
(d) Coulomb

Answer – d

7- What is the output voltage of lithium cell?
(a) 1.2 V
(b) 1.5 V
(c) 1.8 V
(d) 2.5 V

Answer – d

8- What is the method of charging if the battery is to be charged for short duration at higher rate? |
(a) Initial charge
(b) Boost charge
(c) Trickle charge
(d) Freshening charge

Answer – b

9- Which electrolyte used in carbon zinc dry cells?
(a) Dilute sulphuric acid
(b) Ammonium chloride
(c) Potassium hydroxide
(d) Concentrated hydrochloric acid

Answer – b

10- Which effect causes by passing electric current in liquids?
(a) Heating
(b) Lighting
(c) Magnetic
(d) Chemical

Answer – d

11- Which material is used to make negative plates in lead acid battery?
(a) Lead dioxide
(b) Sponge lead
(c) Lead peroxide
(d) Lead sulphate

Answer – b

12- Which technique is used to control the corrosion of a metal surface?
(a) Anodic protection
(b) Cathodic protection
(c) Electrolytic protection
(d) Electrostatic protection

Answer – b

13- Which cell is most often used in digital watches?
(a) Voltaic
(b) Lithium
(c) Mercury
(d) Silver oxide

Answer – c

14- What is the effect if one cell is connected with reverse polarity in a parallel combination circuit?
(a) Voltage become zero
(b) Become open circuit
(c) Will get short circuited
(d) No effect will function normally

Answer – c

15- What is the function of fine selector switch in battery charger?
(a) Selection of current rating
(b) Selection of charging time
(c) Selection of voltage range
(d) Selection of charging method

Answer – a

16- What is the effect on output power with respect to temperature in solar cells?
(a) No effect on change in temperature
(b) Increases with increase in temperature
(c) Decreases with increase in temperature
(d) Decreases with decrease in temperature

Answer – d

17- What purpose the hydrometer is used during charging of battery?
(a) Determine the AH capacity
(b) Assess the battery voltage level
(c) Assess the discharge level of battery
(d) Determine the specific gravity of electrolyte

Answer – d

18- What is the formula for Faraday’s first law of electrolysis?
(a) M = Z/it
(b) M = Zit
(c) M = it/ Z
(a) M = Zt/

Answer – b

19- Which is used as an electrolyte in lead acid battery?
(a) Hydrochloric acid
(b) Ammonium chloride
(c) Potassium hydroxide
(d) Diluted sulphuric acid

Answer – d

20- What is the total voltage of the circuit?
(a) 1.5 Volt
(b) 6.0 Volt
(c) 7.5 Volt
(d) 9.0 Volt

Answer – a

21- What is the outcome at the positive plate,after the chemical reaction in lead acid battery during charging?
(a) Sponge lead(Pb)
(b) Lead peroxide(PbO2)
(c) Lead sulphate(PbSO4)
(d) Lead sulphate + water

Answer – b

22- Why the vent plug is kept open during charging of a battery?
(a) To escape the gas freely
(b) To allow oxygen enter inside
(c) To check the level of electrolyte
(d) To check the colour changes in the plates

Answer – a

23- In which method the battery is charged at low current for long period? |
(a) Rectifier method
(b) Trickle charging method
(c) Constant current method
(d) Constant potential method

Answer – b

24- How the hard sulphation defect in lead acid battery can be rectified?
(a) Changing with new electrolyte
(b) Replacing with new electrodes
(c) Recharging the battery for a longer period at low current
(d) Recharging the battery for short period at high current

Answer – c

25- Which material is used as cathode (-ve) electrode in silver oxide battery?
(a) Zinc
(b) Copper
(c) Carbon
(d) Silver oxide

Answer – a

ITI Electrician Drawing Paper 2021

iti drawing paper 2019 2nd year

से भी पढ़े…..

  1. What is Projection ? How many types of projection 2021
  2. Drawing Instruments and Conventional Lines
  3. Workshop & Calculation में पूछे जाने वाले बहुविकल्पिक प्रश्न 2021
  4. WSC 1st year MCQ Modal Question paper 2021
  5. Electrician 1st year MCQ in English & Hindi 2021
  6. ITI 2nd Year Electrician Theory Objective Question 2021
  7. Diesel MCQ Question and Answer in Hindi 2021
  8. वेल्डिंग के 100 महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर

1st angle orthographic projection in hindi

Leave a comment