Mechanic Tractor 1st sem mcq question paper

Mechanic Tractor 1st sem mcq question paper | ITI Question Bank | Home

Mechanic Tractor 1st sem
Mechanic Tractor 1st sem mcq question paper

Mechanic Tractor 1st semester


Objective Question Answer :-

1- What is first aid?
(a) It is the emergency medical treatment
(b) It is an immediate life saving treatment
(c) It is the intensive medical treatment
(d) It is the rule to assessing the treatment

Answer – b

2- Which factor isolate the fire from oxygen by blanketing?
(a) Cooling
(b) starving
(c) Misfiring
(d) Smothering

Answer – d

3- Which class of fire involves wood?
(a) Class A fire
(b) Class B fire
(c) Class C fire
(d) Class D fire

Answer – a

4- Which is the major energy conservation opportunities?
(a) Stopping of leakage
(b) Replacement machineries
(c) Replacement of house hold appliance
(d) Laps in housekeeping

Answer – b

5- Which type of energy conservation comes under the renovation of old buildings?
(a) Minor energy conservation opportunities
(b) Major energy conservation opportunities
(c) Medium energy conservation opportunities
(d) Very minor energy conservation opportunities

Answer – b

6- Which is medium energy conservation opportunities?
(a) House keeping
(b) Stopping of water leakage
(c) Renovation of the old building
(d) Replacement of existing house hold appliances

Answer – d

7- What is immediate treatment to be given if
a large area of the body is burnt?
(a) Expose the burn to cool air
(b) Blow warm air over the wound
(c) Cover the burn with water
(d) Wash the burns area

Answer – c

8- What is the effect of asbestos dust from
clutch lining and brake lining?
(a) Blood pressure rise
(b) Diarrhoea and dysentery
(c) Dehydration
(d) Lung cancer

Answer – d

9- What is the name of screw driver?

(a) Clutch screw driver
(b) Philips screw driver
(c) Standard screw driver
(d) Read and prince screw driver

Answer – a

10- Which gauge used to check the gap between the parts?
(a) Radius gauge
(b) Feeler gauge
(c) Bore dial gauge
(d) Slip gauge

Answer – b

11- What is the name of tool?

(a) Flat chisel
(b) Cap chisel
(c) Diamond point chisel
(d) Half round chisel

Answer – a

12- What is the name of tool?

(a) Allen key
(b) Feather key
(c) Gib head key
(d) Woodruff key

Answer – a

13- What is the name of tool?

(a) Socket spanner
(b) Socket speed handle
(c) Swivel socket
(d) Socket adapter

Answer – b

14- What is the name of tool?

(a) Socket ratcheting adapter
(b) Socket adapter
(c) Socket ratchet handle
(d) Socket sliding handle

Answer – b

15- What is the name of socket attachment?

(a) Screw driver
(b) Crow foot
(c) Drag link
(d) Socket extension bar

Answer – d

16- What is the type of socket handle?

(a) Screw drive
(b) Crow foot
(c) Drag link
(d) Extension bar

Answer – b

Mechanic Tractor 1st sem mcq question paper

17- What is the name of part marked as X in torque wrench?

(a) Head
(b) Pointer
(c) Drive square
(d) Pivoted handle

Answer – c

18- What is the unit of torque in SI system?
(a) Kilogram
(b) Meter/Minute
(c) Newton meter
(d) Kilogram/hour

Answer – c

19- What is the name of the tool?

Mechanic Tractor 1st sem mcq question paper

(a) Face wrench
(b) Hook wrench
(c) Pin wrench
(d) Face pin wrench

Answer – c

20- What is the name of the vice?

(a) Pipe vice
(b) Hand vice
(c) Pin vice
(d) Tool maker s vice

Answer – d

21- What is the name of the Clamp?

Mechanic Tractor 1st sem mcq question paper

(a) Vice clamp
(b) U clamp
(c) C Clamp
(d) Tool maker clamp

Answer – c

22- What is the name of clamp?

(a) Pipe clamp
(b) Tool maker clamp
(c) C clamp
(d) U clamp

Answer – b

23- What is the name of scraper?

(a) Flat scraper
(b) Half round scraper
(c) Bull nose scraper
(d) Triangular scraper

Answer – c

24- What is the name of vice?

Mechanic Tractor 1st sem mcq question paper

(a) Pin vice
(b) Hand vice
(c) Tool maker s vice
(d) Quick release vice

Answer – d

25- What is the name of vice?

(a) Pipe vice
(b) Hand vice
(c) Pin vice
(d) Tool maker s vice

Answer – b

Mechanic Tractor 1st sem mcq question paper

Mechanic Tractor 1st sem mcq question paper

से भी पढ़े…..

  1. What is Projection ? How many types of projection 2021
  2. Drawing Instruments and Conventional Lines
  3. Workshop & Calculation में पूछे जाने वाले बहुविकल्पिक प्रश्न 2021
  4. WSC 1st year MCQ Modal Question paper 2021
  5. Electrician 1st year MCQ in English & Hindi 2021
  6. ITI 2nd Year Electrician Theory Objective Question 2021
  7. Diesel MCQ Question and Answer in Hindi 2021
  8. वेल्डिंग के 100 महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर

Leave a comment

Raju Srivastava died in Delhi on Thursday at 58 years old. MMS लीक आपत्तिजनक वीडियो’ को लेकर चंडीगढ़ यूनिवर्सिटी में हड़कंप 2022 SSC CGL 2022 एग्जाम में बड़ा बदलाव, अब सिर्फ दो टियर में होगा एग्जाम MHT CET Toppers List 2022 देखिये कौन है टॉप पर ? MHT CET Result Tanzeel Velaskar ने 100 % हासिल किया है कैसे ? MHT CET Result 2022 को कैसे डाउनलोड करें ? House of the Dragon actor Milly Alcock spoke about the HBO series. ‘Lobster Nebula’ 8,000 light years from earth captured for first time in stunning IBPS RRB पीओ रिजल्ट 2022 घोषित, IBPS PO Result डाउनलोड कैसे करें
Raju Srivastava died in Delhi on Thursday at 58 years old. MMS लीक आपत्तिजनक वीडियो’ को लेकर चंडीगढ़ यूनिवर्सिटी में हड़कंप 2022 SSC CGL 2022 एग्जाम में बड़ा बदलाव, अब सिर्फ दो टियर में होगा एग्जाम MHT CET Toppers List 2022 देखिये कौन है टॉप पर ? MHT CET Result Tanzeel Velaskar ने 100 % हासिल किया है कैसे ? MHT CET Result 2022 को कैसे डाउनलोड करें ? House of the Dragon actor Milly Alcock spoke about the HBO series. ‘Lobster Nebula’ 8,000 light years from earth captured for first time in stunning IBPS RRB पीओ रिजल्ट 2022 घोषित, IBPS PO Result डाउनलोड कैसे करें