Mechanic Tractor 1st sem nimi question paper

Mechanic Tractor 1st sem nimi question paper | ITI Question Bank | Home

Mechanic Tractor 1st sem nimi question paper

Mechanic Tractor 1st semester MCQ

ITI Question Bank


Mechanic Tractor Objective Question & Answer :-

1- How the size of bench vice is referred?
(a) Width of the jaw
(b) Depth of the jaw
(c) Length of the movable jaw
(d) Length of the fiXed jaw

Answer – a

2- What is the name of part marked as X ?

(a) Beam
(b) FiXed jaw
(c) Vernier scale
(d) Depth measuring blade

Answer – d

3- What is the name of the part marked as X ?

iti question bank

(a) Cap
(b) Lock
(c) Stock
(d) Graduated sleeve

Answer – b

4- What is the least count of the metric outside micrometer?
(a) 0.01 mm
(b) 0.10 mm
(c) 0.0001 mm
(d) 0.00001 mm

Answer – a

5- Which is the fiXed measuring face of micrometer?
(a) Anvil
(b) Barrel
(c) Spindle
(d) Thimble

Answer – a

6- Which material used in the outside micometer anvil?
(a) Brass
(b) Bronze
(c) Carbon
(d) Carbide

Answer – d

7- What is the name of part marked as X ?

c clamp tool

(a) Anvil
(b) Frame
(c) Spindle
(d) Thimble

Answer – a

8- Wht is the value of one thimble division reading in outside micrometer?
(a) 0.05 mm
(b) 0.01 mm
(c) 0.02 mm
(d) 0.03 mm

Answer – b

9- What is the name of the measuring instrument?

iti question bank

(a) Depth gauge
(b) Bore dial gauge
(c) Telescopic gauge
(d) Vernier gauge

Answer – b

10- What is the name of part marked as X ?

ncvt online

(a) Spindle
(b) Plunger
(c) FiXed Anvil Insert
(d) Centering shoes

Answer – b

11- Which instrument used to read the telescopic gauge measurement?
(a) Depth micrometer
(b) Inside micrometer
(c) Outside micrometer
(d) Three point internal micrometer

Answer – c

12- What is the name of part marked as X ?

bharatskills

(a) Anvil
(b) Clamp
(c) Plunger
(d) Stem

Answer – b

13- What is the name of gauge?

feeler gauge

(a) Feeler gauge
(b) Snap gauge
(c) Telescopic gauge
(d) Plug gauge

Answer – a

14- Which instrument is used to check the endplay of crank shaft?
(a) Dial test indicator
(b) Telescopic gauge
(c) Bore dial gauge
(d) Slip gauge

Answer – a

15- Which can be measured by feeler gauge?
(a) Radius
(b) Screw pitch
(c) Surface roughness
(d) Gap between mating parts

Answer – d

16- Which marking media used to mark in the finished surfaces?
(a) White wash
(b) Prussian blue
(c) Copper Sulphate
(d) Cellulose lacquer

Answer – b

17- Which marking media is used on the rough surfaces?
(a) White wash
(b) Prussian blue
(c) Copper Sulphate
(d) Cellulose lacquer

Answer – a

18- Which marking media is poisonous?
(a) White wash
(b) Prussian blue
(c) Copper Sulphate
(d) Cellulose lacquer

Answer – c

19- What is the name of equipment?

surface plate

(a) Surface plate
(b) Angle plate
(c) V Block
(d) Parallel Block

Answer – a

20- Which instrument is used to check the right angle?
(a) Steel rule
(b) Try square
(c) Firm joint caliper
(d) Spring joint caliper

Answer – b

21- What is the use of outside calliper?
(a) Check the flatness
(b) Check the angle
(c) Check the internal dia of the job
(d) Check the eXternal dia of the job

Answer – d

22- Which hammer is used for general purpose, riveting and gasket cutting?

tools name list

(a) Lead hammer
(b) Claw hammer
(c) Plastic hammer
(d) Ball pein hammer

Answer – d

23- Which wrench is used measure the twisting force?
(a) Torque wrench
(b) Still son pipe wrench
(c) Footprint pipe wrench
(d) HeXagonal socket wrench

Answer – a

24- Which vice is used to grip small screws, rivets, keys?
(a) Pipe vice
(b) Hand vice
(c) Pin vice
(d) Tool maker s vice

Answer – b

25- What is the use of C clamp?
(a) Hold the work
(b) Hold the tool
(c) Hold the work table
(d) Support the tool

Answer – a

Mechanic Tractor 1st sem nimi question paper

Leave a comment

Raju Srivastava died in Delhi on Thursday at 58 years old. MMS लीक आपत्तिजनक वीडियो’ को लेकर चंडीगढ़ यूनिवर्सिटी में हड़कंप 2022 SSC CGL 2022 एग्जाम में बड़ा बदलाव, अब सिर्फ दो टियर में होगा एग्जाम MHT CET Toppers List 2022 देखिये कौन है टॉप पर ? MHT CET Result Tanzeel Velaskar ने 100 % हासिल किया है कैसे ?
Raju Srivastava died in Delhi on Thursday at 58 years old. MMS लीक आपत्तिजनक वीडियो’ को लेकर चंडीगढ़ यूनिवर्सिटी में हड़कंप 2022 SSC CGL 2022 एग्जाम में बड़ा बदलाव, अब सिर्फ दो टियर में होगा एग्जाम MHT CET Toppers List 2022 देखिये कौन है टॉप पर ? MHT CET Result Tanzeel Velaskar ने 100 % हासिल किया है कैसे ?