Draughtsman civil mcq question papers [Free PDF] NSQF 2023

Draughtsman civil mcq question papers draughtsman civil objective book pdf iti draughtsman civil question papers pdf iti draughtsman civil question papers pdf english iti draughtsman civil objective type questions and answers iti draughtsman civil question bank iti draughtsman civil question papers pdf in hindi nimi question bank pdf draughtsman civil iti draughtsman civil question papers pdf in tamil Draughtsman civil mcq question papers

Draughtsman civil – 1st Sem – NSQF

Chapter- 1 : Safety (MCQ)

Objective Question & Answer :-

1- What is the name of artery? | कला का क्या नाम है ?

What is the name of artery?


(a) Facial | फेसिअल
(b) Cardio | कार्डियो
(c) Brachial | ब्रैकियल
(d) Temporal | लौकिक
Answer – b

2- What does the symbol refer? | प्रतीक क्या दर्शाता है?


(a) Physical hazard | शारीरिक खतरा
(b) Biological hazard | जैविक खतरा
(c) Ergonomic hazard | एर्गोनोमिक खतरा
(d) Noise and vibration | शोर और कंपन
Answer – d

3- What is the term of the outermost layer of earth? | पृथ्वी की सबसे बाहरी परत का नाम क्या है ?
(a) Lithosphere | स्थिलमंडल
(b) Atmosphere | वायुमंडल
(c) Hydrosphere | हाइड्रोस्फीयर
(d) Thermosphere | थर्मोस्फीयर
Answer – a

4- Which is the most accepted method of avoiding accident? | दुर्घटना से बचने का सबसे स्वीकृत तरीका कौन सा है?
(a) Wearing safety equipment | सुरक्षा उपकरण पहने
(b) Doing things in one’s own way | चीजों को अपने तरीके से करना
(c) Performing with highly skilled working practice | अत्यधिक कुशल कामकाजी अभ्यास के साथ प्रदर्शन करना
(d) Observing safety precautions related to job, machine and working place | नौकरी, मशीन और कार्यस्थल से संबंधित सुरक्षा सावधानियों का पालन करना
Answer – d

5- What is Class D fire? | क्लास डी फायर क्या है?
(a) Oil and fats | तेल और वसा
(b) Flammable liquids | ज्वलनशील तरल पदार्थ
(c) Combustible metals | ज्वलनशील धातुएँ
(d) Energized electrical equipment | सक्रिय विद्युत उपकरण
Answer – c

6- What is ABC of first aid? | प्राथमिक उपचार की ABC क्या है ?
(a) Aid, Break, Control | सहायता, तोड़, नियंत्रण
(b) Avoid, Bleeding, Control | से बचें, रक्तस्राव, नियंत्रण
(c) Airway, Breathing, Circulation | वायुमार्ग, श्वास, परिसंचरण
(d) Accident, Bleeding, Circulation | दुर्घटना, रक्तस्राव, परिसंचरण
Answer – c

7- What is the percentage of oxygen in atmospheric gases? | वायुमंडलीय गैसों में ऑक्सीजन का प्रतिशत कितना होता है ?
(a) 78.03%
(b) 20.99%
(c) 15.88%
(d) 12.41%
Answer – b

8- How occupational disease caused in industrial environment? | औद्योगिक वातावरण में व्यावसायिक रोग कैसे उत्पन्न होते हैं?
(a) Negligence | लापरवाही
(b) Lack of knowledge | ज्ञान की कमी
(c) Improper handling of machines | मशीनों की अनुचित हैंडलिंग
(d) Persons exposed to substance or process | पदार्थ या प्रक्रिया के संपर्क में आने वाले व्यक्ति
Answer – d

9- Which one is the personal safety ? | व्यक्तिगत सुरक्षा कौन सी है?

(a)  Keep the machine clean | मशीन को साफ रखें 

(b)  Concentrate on your work | अपने काम पर ध्यान दो

(c)  Keep the gang way and floor clean | गैंग वे और फर्श को साफ रखना

(d)  Keep the tools at their proper place | टूल्स को उनके उचित स्थान पर रखें

Answer – b

10- Name the mandatory symbol | इस अनिवार्य प्रतीक का नाम बताए ।

(a)  Stop | स्टॉप

(b)  Give way | रास्ता दें

(c)  Guarded | संरक्षित

(d)  Unguarded | अनगार्डेड

Answer – a

11- Flammable of liquifiables solids are classified as. | ज्वलनशील लिक्विडिबल ठोस को वर्गीकृत किया जाता है।

(a)  Class A fire | क्लास ए आग

(b)  Class B fire | क्लास बी आग

(c)  Class C fire | क्लास सी आग

(d)  Class D fire | क्लास डी आग

Answer – b

12- Which is the immediate life saving procedure? | तत्काल जीवन रक्षक प्रक्रिया कौन सी है?

(a)  First Aid | प्राथमिक चिकित्सा

(b)  Call a doctor | चिकित्षक को बुलाओ

(c)  Intensive care | गहन देखभाल

(d)  Medical treatment | चिकित्सा उपचार

Answer – a

13- Name the warning sign | इस चेतावनी

 Unguarded emage

(a)  School | स्कूल का नाम बताएं |

(b)  Guarded | संरक्षित

(c)  Unguarded | अनगार्डेड

(d)  Pedestrian crossing | पैदल चलने वालों का मार्ग

Answer – c

14- What is the class of fire caused by fire wood, paper, cloth? | लकड़ी की अग्नि, कागज, कपड़े के कारण लगी आग किस क्लास के अंतर्गत आती है. 

(a)  Class A fire | क्लास ए आग 

(b)  Class B fire | क्लास बी आग

(c)  Class C fire | क्लास सी आग

(d)  Class D fire | क्लास डी आग

Answer – a

15- Which fire extinguisher filled with carbon tetra chloride and bromochlorodifluoromethane (BCF)? | कार्बन टेट्रा क्लोराइड और ब्रोमोक्लोरोडिफ्लोरो मीथेन (BCF) से भरा हुआ कौन सा अग्निशामक यंत्र है ?

(a)  Carbon dioxide | कार्बन डाइऑक्साइड A

(b)  Halon extinguisher | हेलॉन इक्स्टिंगग्विशर

(c)  Foam extinguisher | फोम इक्स्टिंगग्विशर

(d)  Dry powder extinguisher | ड्राई पाउडर इक्स्टिंगग्विशर

Answer – b

16- Which comes under mechanical occupational hazards ? | कौन सा यांत्रिक व्यावसायिक खतरों के अंतर्गत आता है ?

(a)  Noise | शोर

(b)  Toxic | विषैला

(c)  Unskilled | अकुशल

(d)  Unguarded machinery | अनगार्डेड मशीनरी

Answer – d

17- How to stop bleeding of injured person? | घायल व्यक्ति के रक्तस्राव को कैसे रोकें?

(a)  Tie bandage | पट्टी बाँधना

(b)  Apply oinment | मरहम लगाना

(c)  Apply tincture over the wound | घाव पर टिंचर लगाएं दे

(d)  Apply pressure over the wound | घाव पर दबाव

Answer – d

18- What is the name of sign? | इस चिह्न का नाम क्या है ?

(a)  School | स्कूल 

(b)  Guarded | संरक्षित

(c)  Unguarded | अनगार्डेड

(d)  Pedestrian crossing | पैदल चलने वालों का मार्ग

Answer – d

19- What are the three factors causes fire? | आग लगने के तीन कारक क्या हैं?

(a)  Fuel, Heat, Oxygen | ईंधन, ऊष्मा, ऑक्सीजन

(b)  Oxygen, Fuel, Nitrogen | ऑक्सीजन, ईंधन, नाइट्रोजन

(c)  Heat, Nitrogen, Oxygen | ऊष्मा, नाइट्रोजन, ऑक्सीजन

(d)  Fuel, Carbon-dioxide, Heat | ईंधन, कार्बन डाइऑक्साइड, ऊष्मा

Answer – a

20- What is the period referred as golden hours? | गोल्डन आवर्स की अवधि को क्या कहा जाता है ?

(a)  First 30 minutes after incident | घटना के बाद के पहले 30 मिनट 

(b)  First 30 minutes | पहले 30 मिनट

(c)  First 45 minutes of admission | प्रवेश के पहले C 45 मिनट

(d)  First 60 minutes after treatment | उपचार के बाद के पहले 60 मिनट

Answer – a

21- What is the first step of avoiding accident in work place? | कार्य स्थल पर दुर्घटना से बचने का पहला कदम क्या है ?

(a)  By wearing safety equipment | सुरक्षा उपकरण पहनकर

(b)  Doing things in one’s own way | चीजों को अपने तरीके से करना

(c)  By observing safety precautions | सुरक्षा सावधानियों का पालन करके

(d)  Doing things with a highly skilled working practice | अत्यधिक कुशल काम करने के अभ्यास के साथ चीजें करना

Answer – c

(iti mechanic diesel 1st year objective question answer (13) bharat skill pdf (128) bharat skill workshop calculation and science mcq pdf (4) bihar iti question bank pdf download (52) diesel mcq question answer in hindi (8) diesel mechanic modal paper 2021 in hindi (6) Download Pdf ITI Diesel Mechanic Objective Questions (5) fitter shop 1000 questions-answers pdf download (6) ITI diesel mechanical sample question papers (5) iti diesel mechanic question bank in hindi (5) iti diesel mechanic theory book (5) iti diesel mechanic theory book pdf Download 2021 (4) iti diesel mechanic theory question (6) iti electrician 2nd year question paper pdf (4) iti electrician mcq pdf (5) iti electrician nimi pattern pdf downlode (5) iti electrician objective type questions answers in english pdf (15) iti electrician question answer in english pdf (18) iti electrician question bank pdf (4) iti fitter bharat skill (61) iti question bank (170) itiquestionbank (6) iti question bank electrician (25) ITI Question Bank Mechanic Diesel (6) iti question paper 2021 pdf (7) iti workshop calculation and science book free download in hindi pdf (8) iti workshop calculation and science mcq online test (4) iti workshop calculation and science mcq pdf (4) iti workshop calculation and science mcq pdf in hindi (5) iti workshop calculation and science question paper pdf 2020 (13) mechanic in hindi. diesel mechanic question in hindi (4) nimi mock test 2022 (8) nimi welder question bank pdf (5) Orthographic Projection (5) saran diploma solved papers pdf (5) workshop calculation and science mcq pdf 1st year (11) workshop calculation and science objective questions and answers pdf in hindi (5)