Employability skills 2nd year mcq pdf

Employability skills 2nd year
Employability skills 2nd year mcq pdf

Employability Skill Pdf Downloads Click hear…..

Employability Skills 2nd Year
Part – 02


Objective Question Answer :-

1- Which assignment operator is equivalent to a = a * 5?
(a) a = 5 * 9
(b) a = * 5
(c) a * = 5
(d) a = 5

Answer – c

2- Which single character escape sequence
represents ‘line feed’’ java script ?
(a) \ b
(b) \ f
(c) \ n
(d) \ t

Answer – c

3- What is the purpose of Initialisation part in’for’ loop ?
(a) exit the loop
(b) evaluate the condition
(c) increase or decrease the initial variable
(d) Initiate the variable

Answer – d

4- Which keyboard in switch case statement specifies the code to run if there is no case match?
(a) Break
(b) Case
(c) Default
(d) End

Answer – c

5- Which statement is used to test a block of code for errors?
(a) Catch
(b) Finally
(c) Throe
(d) Try

Answer – d

6- Which statement is used to handle the error?
(a) Try
(b) Catch
(c) Throw
(d) Finally

Answer – b

7- Which statement is used create custom error
in javascript?
(a) Catch
(b) Finally
(c) Throw
(d) Try

Answer – c

8- Which statement is used to execute code after try and catch?
(a) Finally
(b) Syntax error
(c) Throw
(d) Type error

Answer – a

9- Which error indicates that the numbers is
outside the range of legal values?
(a) Range Error
(b) Reference Error
(c) Type Error
(d) URI Error

Answer – a

10- Which error indicates that the variable used is not declared?
(a) Eval Error
(b) Range Error
(c) Reference Error
(d) Syntax Error

Answer – d

11- Which error indicates that the value is outside
the range of expected type?
(a) Eval Error
(b) Range Error
(c) Syntax Error
(d) Type Error

Answer – d

12- Which is used to access individual value in an
array?
(a) Content Number
(b) Element Number
(c) Table Number
(d) Variable Number

Answer – b

13- What is the purpose of length property in array?
(a) Returns number of array element
(b) Returns number of characters
(c) Returns number of fields in object array
(d) Returns number of highest array index

Answer – a

14- Which method joins all array element into
string with specified separator?
(a) Join()
(b) Pop()
(c) Push()
(d) To string()

Answer – a

15- Which method removes the last elements from an array?
(a) Join()
(b) Push()
(c) Pop()
(d) Shift()

Answer – c

16- Which method is used to add new element to an array?
(a) Join()
(b) Push()
(c) Pop()
(d) Shift()

Answer – b

17- Which method removes the first array element?
(a) Join()
(b) Pop()
(c) Push()
(d) Shift()

Answer – d

18- Which variable works as function argument in java script?
(a) Function variable
(b) Global variable
(c) Local variable
(d) Object variable

Answer – c

19- Which variable declared outside a function in Java script?
(a) Function variable
(b) Global variable
(c) Local variable
(d) Object variable

Answer – b

20- Which feature in Java script has properties and methods?
(a) Array
(b) Function
(c) Object
(d) Controls

Answer – c

21- Which variable are deleted in JavaScript when the page is closed?
(a) Function variable
(b) Global variable
(c) Local variable
(d) Object variable

Answer – b

22- Which method is called at the moment of
instantiation of an object?
(a) Constructor
(b) Inheritance
(c) Polymorphism
(d) Property

Answer – a

23- Which is an instance of class?
(a) Class
(b) Name space
(c) Object
(d) property

Answer – c

24- Which is window method is used to move the current window?
(a) Move()
(b) Move to()
(c) Window move()
(d) Window.move to()

Answer – d

25- Which is property returns the width of the visitor’s screen in pixels?
(a) Width()
(b) Screen width()
(c) Screen.width()
(d) Width.screen()

Answer – c

26- Which property returns the URL of the current page?
(a) href()
(b) < herf >
(c) Location . herf
(d) herf . Location

Answer – c

27- Which property is used to transfer files from one host to another host over internet?
(a) IP
(b) FTP
(c) HTTP
(d) SMTP

Answer – b

28- Which open source software is used to upload from client to server or download from server to client?
(a) PHP
(b) Perl
(c) HTTP
(d) FILEZILLA

Answer – d

29- How will java script treat a number, when it is enclosed with double or single quotes?
(a) Error
(b) Number
(c) String
(d) Zero

Answer – c

30- What will be the output for the following Java script code?
var x = 13 +”03”
alert (x);
(a) 16
(b) 133
(c) 1303
(d) 13 03

Answer – c

31- What will be the output, if the java script code is executed var x = 1324;
var y = new Number (1324);
if ( x === y) alert (“Yes”); else alert (“No”)
(a) Infinity
(b) Error
(c) No
(d) Yes

Answer – d

32- What is the output of the following java script code?
var x = “ ITI “;
var y = “ GOVT “;
var o = y concat (x)
document.write (o);
(a) ITI GOVT
(b) ITI GOVT
(c) GOVT ITI
(d) GOVT ITI

Answer – d

33- What is the output of the following java script code?
var name = “ Kanya Kumari” ;
var x = name.substr(8,2);
document. write (x);
(a) um
(b) ma
(c) ar
(d) Ku

Answer – a

से भी पढ़े….

Leave a comment