Fitter First Year NIMI Question Bank PDF Download [free pdf]

Fitter First Year NIMI Question Bank PDF Download

Fitter First Year NIMI Question Bank PDF Download

Fitter First Year NIMI Question Bank PDF Download

Basic Fitting


61- What is the name of chisel? | इस छेनी का नाम क्या है?

(a) Flat chisel | सपाट छेनी (फ्लैट छेनी)
(b) Web chisel | वेब छेनी
(c) Cross cut chisel | क्रॉस कट छेनी
(d) Diamond point chisel | डायमंड पॉइंट छेनी

Answer – b

62- Why slight convexity is given on the face of hammer? | क्यों हथौड़ा के चेहरे पर थोड़ी उत्तलता दी जाती है?
(a) To make effective striking | प्रभावी चोट बनाने के लिए
(b) To avoid digging of the edge | किनारे की खुदाई से बचने के लिए
(c) To allow even load on striking | चोट मरते समय एक समान लोड की अनुमति देने के लिए
(d) To prevent damage to work surface | काम की सतह को नुकसान को रोकने के लिए

Answer – b

63- What is the name of hammer? | इस हथौड़ा का नाम क्या है ?

(a) Mallet hammer | मैलेट हथौड़ा
(b) Ball pein hammer | बॉल पीन हथौड़ा
(c) Cross pein hammer | क्रॉस पिन हथौड़ा
(d) Straight pein hammer | स्ट्रैट पिन हथौड़ा

Answer – c

64- What is the name of angle between the axis of chisel and job surface while chipping? | चिपिंग करते समय छेनी के अक्ष और जॉब की सतह के बीच के कोण का नाम क्या है ?
(a) Rake angle | रेक कोण
(b) Point angle | बिंदु कोण
(c) Clearance angle | क्लीयरेंस कोण
(d) Angle of inclination | एंगल ऑफ़ इन्क्लनेशन

Answer – d

65- What is the property of metal that permits no permanent distortion before breaking? | धातु की वह प्रॉपर्टी क्या है जो टूटने से पहले कोई स्थायी विकृति की अनुमति नहीं देती है?
(a) Tenacity | टनैसिटी
(b) Hardness | हार्डनेस
(c) Brittleness | भंगुरता
(d) Toughness | टफनेस

Answer – c

66- Name the part marked as x in depth micrometre. | गहराई माइक्रोमीटर x के रूप में चिह्नित भाग को नाम बताए

(a) Cap | कैप
(b) Lock | लॉक
(c) Stock | स्टॉक
(d) Thimble | थिम्ब्ल

Answer – b

67- Why the hand taps are chamfered at the lead? | क्यों हैण्ड टैप लीड पर चम्फेर किये जाते है ?
(a) Aligning | अलिग्निंग के लिए
(b) Finishing | फिनिशिंग के लिए
(c) Strengthening | स्ट्रेंग्थइंग के लिए
(d) Gripping | ग्रिपिंग के लिए

Answer – a

68- What is the name of drilling machine ? | इस ड्रिलिंग मशीन का नाम क्या है ?

pillar drill machine emage

(a) Pillar drilling machine | पिलर ड्रिलिंग मशीन
(b) Gang drilling machine | गैंग ड्रिलिंग मशीन
(c) Bench drilling machine | बेंच ड्रिलिंग मशीन
(d) Radial drilling machine | रेडियल ड्रिलिंग मशीन

Answer – a

69- What is the reading of an outside micrometer (British) ? | इस बाहरी माइक्रोमीटर (ब्रिटिश) की रीडिंग क्या है ?

(a) 0.309
(b) 0.329
(c) 0.359
(d) 0.360

Answer – c

70- What is the accuracy of Vernier bevel protractor? | वर्नियर बेवल प्रोट्रैक्टर की सटीकता क्या है?
(a) 1°
(b) 5°
(c) 5″
(d) 5′

Answer – c

71- What is the reading of vernier caliper? | इस वर्नियर कैलिपर की रीडिंग क्या है?

(a) 30.20mm
(b) 30.40mm
(c) 35.20mm
(d) 35.50mm

Answer – d

72- Why surface plates are made of stress relieved good quality cast iron? | क्यों सतह प्लेटों तनाव मुक्त अच्छी कास्ट आयरन से बने होते हैं?
(a) To prevent corrosion | क्षरण को रोकने के लिए
(b) To prevent breaking | टूटने से रोकने के लिए
(c) To prevent distortion | विकृति को रोकने के लिए
(d) To prevent thermal expansion | थर्मल विस्तार को रोकने के लिए

Answer – c

73- What is the main advantage of adjustable parallel block ? | समायोज्य समानांतर ब्लॉक (एडजस्टेबल पैरेलल ब्लाक) का मुख्य लाभ क्या है ?
(a) To set different angle | विभिन्न कोण निर्धारित करने के लिए
(b) To set different depth | विभिन्न गहराई निर्धारित करने के लिए
(c) To set different length | विभिन्न लंबाई निर्धारित करने के लिए
(d) To set different height | विभिन्न ऊंचाई निर्धारित करने के लिए

Answer – d

74- Which part of universal surface gauge is used to set scriber at required position exactly? | यूनिवर्सल सरफेस गेज के किस भाग का उपयोग आवश्यक सही पोजीशन पर स्क्राइबर सेट करने के लिए किया जाता है ?
(a) Snug | स्नग
(b) Guide pin | गाइड पिन
(c) Rocker arm | रॉकर आर्म
(d) Fine adjustment screw | फाइन एडजस्टमेंट स्क्रू

Answer – d

75- Convert one metre into millimetre. | एक मीटर को मिलीमीटर में बदलें।
(a) 10mm
(b) 100mm
(c) 1000mm
(d) 10000mm

Answer – c

<<< Previous Next >>>

(iti mechanic diesel 1st year objective question answer bharat skill pdf bihar iti question bank pdf download diesel mcq question answer in hindi fitter shop 1000 questions-answers pdf download iti diesel mechanic theory question iti electrician objective type questions answers in english pdf iti electrician question answer in english pdf iti fitter bharat skill itiquestionbank iti question bank iti question bank electrician iti question paper 2021 pdf iti workshop calculation and science book free download in hindi pdf iti workshop calculation and science question paper pdf 2020 ncvt online mock test fitter nimi mock test 1st year nimi mock test 2022 nimi mock test : 2nd year nimi mock test questions and answers workshop calculation and science mcq pdf 1st year

Leave a Comment