ITI 1st Year Employability Skills 2021|Employ. Skill mcq Question paper

ITI Question Bank

ITI 1st Year Employability Skills 2021|Employability Skill mcq Question paper

ITI 1st Year Employability Skills 2021|Employ. Skill mcq Question paper

ITI 1st Year Employability Skills 2021

ITI 1st Year Employability Skills 2021 : जैसा कि आप लोग जानते हैं कि आपकी परीक्षाएं नजदीक हैं और आप की परीक्षाएं ऑनलाइन होनी है जिसमें आपको ITI 1st Year Employability Skills 2021 भी पढ़ना होगा क्योंकि यह सब्जेक्ट भी उतना ही महत्वपूर्ण है जितना बाकी और सब्जेक्ट इसीलिए आज मैं आपके लिए iti Employability skills का MCQ Question लेकर आया हूं जिसमें से आपको 25 सवाल मिलेंगे आज है जो आपकी परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण है ऐसे ही सवाल आपको अपने एग्जाम में देखने को मिल जाएंगे धीरे-धीरे करके और mcq टेस्ट भी आपको यहां itiquestionbank.com पर देखने को मिल जाएंगे ITI 1st Year Employability Skills 2021

Objective Question Answer

1- Which type of electronic device is a computer?
(a) Automatic
(b) Able to do work as per instruction
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) & (b)

3- Which one of the following is the part of central processing unit?
(a) Control unit
(b) Arithmetic logic unit
(c) Primary storage unit
(d) All of these

Answer: (d) All of these

4- Which one of the following is not an input device?
(a) Optical mark reader
(b) Optical character reader
(c) Key-board
(d) Monitor

Answer: (d) Monitor

5- Which of the following performs the tasks of managing the central processing unit of a
computer?
(a) Operating system
(b) Software
(c) Hardware
(d) Memory

Answer: (a) Operating system

6- Which one of the following is the suitable component-work pair?
(a) Menu Bar-Manage and customise documents
(b) Ruler-Indicatesthe end of the document
(c) Help-Provides quick access to help topics
(d) Both (a) & (b)

Answer: (d) Both (a) & (b)

7- Which is the right information regarding the first link of world?
(a) Link establishment year 1969
(b) In between California University and Standard Research Institute
(c) Both (a) & (b)
(d) None of the above

Answer: (c) Both (a) & (b)

8- When India adopted Information Technology Act? .
(a) 17th October, 2000
(c) 17th October, 2001
(b) 17th September, 2000
(d) 17th October, 2002

Answer: (a) 17th October, 2000

9- Which onp of the following is the use of reading process?
(a) Form filling
(b) Reading
(c) Development of the understand of the columns
(d) All of these

Answer: (d) All of these

10- What is Windows exactly?
(a) Series of operating systems
(b) Storage device
(c) Processor
(d) Output device

Answer: (d) Output device

11- Which of the following represents boredom?
(a) Crossing arms across the chest
(b) Looking straightway
(c) Touching the ears
(d) None of the above

Answer: (b) Looking straightway

12- Which of the following plays the role of assistant in interview?
(a) Appearance
(b) Behaviour
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) & (b)

13-Fill in the blank with the help of appropriate preposition. Someone is knocking———-the door.
(a) At
(b) In
(c) On
(d) By

Answer: (a) At

14- Which of the following is the suitable Wh-word? ———— is he working?
(a) Where
(b) When
(c) What
(d) None of these

Answer: (a) Where

15- Fill in the blank with suitable verb-form. Karan————-the market share of the
company with continuous efforts.
(a) Increased
(c) Shall increase
(b) Will increase
(d) Increases
Answer: (a) Increased

16- Select the appropriate option for the given SMS. Ur2c2Iv
(a) You are too curious too loving
(b) You are too cute to love
(c) You rides two company too loving
(d) None of these
Answer: (b) You are too cute to love

17- Complete the following sentence with the help of a suitable conjunction. He is not only a liar ———– also a cheat.
(a) But
(b) And
(c) As
(d) All are wrong

Answer: (a) But

18- Which of the following can be the reason for a problem?
(a) Misunderstood the instruction gist
(b) Unable to get the need of the speaker
(c) Both (a) & (b)
(d) None of the above

Answer: (c) Both (a) & (b)

19- Which of the following is essential part of a resume?
(a) Name and address
(b) Daily activities
(c) Description of education
(d) Both (a) & (c)

Answer: (d) Both (a) & (c)

20- “Hello Anubhav” This is Shinde, May I know something about yesterday’s incident.”
Who is the speaker in this conversation?
(a) Anubhav
(b) Shinde
(c) Receiver
(d) None of these

Answer: (b) Shinde

21- What will be the suitable measure for a bag found in bus?
(a) Its checking
(b) Infonriing police
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these

Answer: (b) Informing police

22- Which of the following is included in the success features for an industrialist?
(a) Right decision, right time
(b) Ability to do something new in place of traditional one
(c) Believe on his workability
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

23- What are traditions and beliefs in communication?
(a) Assistance
(b) Hurdles
(c) Neutral
(d) None of these

Answer: (b) Hurdles

24- What is pronunciation basically?
(a) A method
(b) A word
(c) A phrase
(d) None of these

Answer: (a) A method

25- What is stress basically?
(a) Text
(b) Force
(c) Context
(d) None of these

Answer: (a) Text

Employability Skill Pdf Downloads Click hear…..

ITI 1st Year Employability Skills 2021

से भी पढ़े…..

  1. What is Projection ? How many types of projection 2021
  2. Drawing Instruments and Conventional Lines
  3. Workshop & Calculation में पूछे जाने वाले बहुविकल्पिक प्रश्न 2021
  4. WSC 1st year MCQ Modal Question paper 2021
  5. Electrician 1st year MCQ in English & Hindi 2021
  6. ITI 2nd Year Electrician Theory Objective Question 2021
  7. Diesel MCQ Question and Answer in Hindi 2021
  8. वेल्डिंग के 100 महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर

Leave a comment