ITI Electrician 1st year MCQ pdf download in English & Hindi 2021

ITI Question Bank

ITI Electrician 1st year MCQ pdf download in English & Hindi 2021

[table id=1 /]

Multi – Choice Question Answer

1- How many electrons are there in the third cell of the copper atom?
(a) 8
(b) 13
(c) 18
(d) 29

Answer – c

2- Which is the semiconductor material?
(a) Eureka
(b) Ebonite
(c) Manganin
(d) Germanium

Answer – d

3- What is the indication of neon polarity indicator used for checking A.C. supply?
(a) Both electrodes will glow
(b) Only one electrode will glow
(c) Both electrodes will be flickering
(d) One electrode will glow and another will be flickering

Answer – a

4- Calculate the electrical energy in unit consumed by 500W lamp for 5 hours.
(a) 0.5 unit
(b) 1.0 unit
(c) 1.5 unit
(d) 2.5 unit

Answer – d

5- What is the value of hot resistance of a bulb rated as 100W/250V?
(a) 31.25 Ohm
(b) 62.50 Ohm
(c) 312.50 Ohm
(d) 625.00 Ohm

Answer – d

6- Which law states that in closed electric circuit, the applied voltage is equal to the sum of the voltage drops?
(a) Ohm’s law
(b) Laws of resistance
(c) Kirchhoff’s first law
(d) Kirchhoff’s second law

Answer – d

ITI Result 2021| आईटीआई result कैसे Online चेक करते है 1st & 2nd year

7- Calculate the total power of the circuit of two lamps rated as 200W/240V are connected in series across 240V supply?
(a) 50 W
(b) 100 W
(c) 200W
(d) 400W

Answer – b

8- What is the formula for the equivalent resistance (RT) of the three resistors R1, R2 & R3 are connected in parallel circuit?
(a) RT = R1 + R2 + R3
(b) RT = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3
(c) RT = 1/ R1 + R2 + R3
(d) RT = 1/1/R1 + 1/R2 + 1/R3

Answer – d

10- What is the change of resistance value of the conductor as its diameter is doubled?
(a) Increases to two times
(b) Decreases to four times
(c) Decrease to half of the value
(d) No change in value of resistance

Answer – b

14- Calculate the value of unknown resistance ‘RDC’ in the Wheatstone bridge network, If PAB = 500W, QBC = 300W, SAo = 15W, at balanced condition.


(a) 12
(b) 9
(c) 6
(d) 3

Answer – b

15- Which material is having negative temperature co-efficient property?
(a) Mica
(b) Eureka
(c) Copper
(d) Manganin

Answer – a

16- What electrical quantities are related in Ohm’s law?
(a) Current, resistance and power
(b) Current, voltage and resistivity
(c) Current, voltage and resistance
(d) Voltage, resistance and current density

Answer – c

17- Calculate the value of resistance ‘R2’ in the parallel circuit.


(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer – c

18- What is the effect of the parallel circuit with one branch opened?
(a) Current will remain same
(b) Whole circuit will not function
(c) No current will flow in that branch
(d) Voltage drop increase in the opened branch

Answer – c

19- What is the unit of resistivity?
(a) ohm / cm
(b) ohm / cm2
(c) ohm – metre
(d) ohm / metre

Answer – c

ITI Electrician 1st year MCQ pdf download in English & Hindi 2021

इसे भी पढ़े

  1. Turner MCQ Question 1st Year Exam paper in hindi
  2. Turner Theory MCQ Question Answer in hindi
  3. Workshop & Calculation में पूछे जाने वाले बहुविकल्पिक प्रश्न 2021
  4. WSC 1st year MCQ Modal Question paper 2021
  5. Electrician 1st year MCQ in English & Hindi 2021
  6. 2nd Year Electrician Theory Objective Question 2021
  7. Diesel MCQ Question and Answer in Hindi 2021
  8. वेल्डिंग के 100 महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर

Leave a comment