Electrician 1st year MCQ Question in English

Electrician 1st year MCQ Question in English

 हेलो दोस्तों,मैं  जानता हूँ की आप सभी को Electrician 1st year MCQ Question in English प्रशन की आवश्यकता होती है। इसलिए मै आप सभी के लिए NIMI पैटर्न पर आधारित Electrician 1st Year’s का MCQ Question and Answer ‘s दिए गए हैं। ये Question’s आईटीआई के Exam में 100% पूछे जाते हैं।अगर आप सभी को ITI Electrician 1st Year’s MCQ का PDF file Download भी कर सकते हैं

Electrician 1st year MCQ Question in English

1. What is the use of this gauge?
(a) Defective storage
(b) Check the internal radius of the job
(c) Check the height and parallelism of the job
(d) Set the job on machines parallel to the datum

2. What is the name of the file?
(a) Rasp cut file
(b) Single-cut file
(c) Double-cut file
(d) Curved-cut file

3. What is the name of the tool?

Electrician 1st year MCQ Question in English 2021

(a) Divider
(b) Inside caliper
(c) Odd leg caliper
(d) Outside caliper

4. What is the cause for twisting defects in timber?
(a) Defective storage
(b)Uneven shrinkage
(c) Improper seasoning
(d) Irregularity in growth of branches

5. What is the use of mortise chisel?
(a) General chiseling work in wood
(b) Making rectangular holes in wood
(c) Paring and finishing joints in wood
(d) Light chiseling cleaning sharp corners and in wood

6. Which type of stake is used for sharp bends in sheet metal?
(a) Square stake
(b) Hatchet stake
(c) Blow horn stake
(d) Bevel edge square stake

7. Which type of cold chisel is used for squaring materials at the corners?
(a) Web chisel
(b) Cross-cut chisel
(c) Half-round chisel
(d) Diamond point chisel

8. Which type of caliper is used to draw parallel lines along the outer edges of the materials?
(a) Inside caliper
(b) Jenny caliper
(c) Outside caliper
(d) Spring joint caliper

9. What is the name of the drill bit?

Electrician 1st year MCQ Question in English 2021

(a) Flat drill bit
(b) Taper shank bit
(c) Countersink bit
(d) Straight shank bit

10. What is the name of the stake used for general purpose in sheet metal work?
(a) Square stake
(b) Hatchet stake
(c) Blow horn square stake
(d) Bevel edge square stake

11. What is the number 1.25 indicated in ISO metric fine thread M12 x 1.25?
(a) Diametric of the thread
(b) Pitch of the thread
(c) Depth of the thread
(d) Length of the thread

12. What defect will occur in timber due to irregularity in growth of the branches?
(a) Knot
(b) Cupping
(c) Cracking
(d) Twisting

13. Which file is used for sharpening the blunt teeth of a tenon saw?
(a) Square file
(b) Round file
(c) Triangular file
(d) Half-round file

14. Name the part marked ‘X’ of the file.


(a) Edge
(b) Heel
(c) Tang
(d) Shoulder

15.What is the name of the tool?

Electrician 1st year MCQ Question in English 2021


(a) Jenny caliper
(b) Inside caliper
(c) Outside caliper
(d) Firm joint caliper

16.What is the name of the angle marked ‘X’ of the chisel?

Electrician 1st year MCQ Question in English 2021


(a) Rake angle
(b) Point angle
(c) Clearance angle
(d) Inclination angle

17.What is the use of firmer chisel?
(a) Paring and finishing joints
(b) General chiselling work
(c) Making rectangular holes in wood
(d) Light chiselling and to clean sharp corner

18.Which type of half lap joint is used if one part of a job meets another part at some distance from the ends?
(a) End-lap input
(b) Cross-lap joint
(c) Middlelap joint
(d) Corner-half lap joint

19.Which type of notch is used for making a metal tray with 90° bend and an inside flange?
(a) ‘V’ notch
(b) Slant notch
(c) Square
(d) Straight notch

20.What is the purpose of hem folding in sheet metal work?
(a) Helps for forming a square box
(b) Helps for bending sheet metal easily
(c) Prevents burrs forming after cutting
(d) Prevents the sheet from damage

21.Which defect in the timber is caused to reduce its strength?
(a) Twisting
(b) Cupping
(c) Cracking
(d) Irregularity

22.What is the name of the hammer?

Electrician 1st year MCQ Question in English 2021


(a) Claw hammer
(b) Ball peen hammer
(c) Cross peen hammer
(d) Straight peen hammer

23.Which defect in timber is caused due to improper seasoning ?
(a) Knot
(c) Twisting
(d) Cracking
(d) Cupping

24.What is the name of the formation of thread marked as X in the galvanized sheet pipe joint?
(a) Hemp
(b) Full form thread
(c) Tapered male thread
(d) Parallel female thread

25.Which type of notch is used for bending the edge of the sheet?
(a) ‘V’ notch
(b) Slant notch
(c) Square notch
(d) Straight notch

26.What is the purpose of cross cut cold chisel?
(a) Cutting keyways
(b) Cutting curved grooves
(c) Squaring materials at corners
(d) Removing metal from large flat surface

27.Which type of notch is used to make a job with 90° bend?
(a) ‘V’ notch
(b) Slant notch
(c) Square notch
(d) Straight notch

28.Which type of curve cutting hand saw is used for internal cutting in wood?
(a) Compass saw
(b) Key hole saw
(c) Coping saw
(d) Fret saw

29.What is the name of the stake used for sheet metal work?
(a) Square stake
(b) Hatchet stake
(c) Blow-horn stake
(d) Bevel-edge square stake

30.What is the name of tool?

Electrician 1st year MCQ Question in English 2021


(a) Claw hammer
(b) Ball peen hammer
(c) Cross pein hammer
(d) Straight pein hammer

31.Which type of chisel is used for separating metals after chain drilling ?
(a) Flat chisel
(b) Web chisel
(c) Cross cut chisel
(d) Diamond point chisel

32.Which type of stake is used for riveting or seaming tapered cone shaped articles?
(a) Square stake
(b) Hatchet stake
(c) Blow horn stake
(d) Bevel edged square stake

33.Which causes knot defect in timbers?
(a) Defective storage
(b) Uneven shrinkage
(d) Growth of branches
(d) Improper seasoning

Electrician 1st year MCQ Question in English 2021

Answers:

1 – A | 2 – A | 3 – B | 4 – B | 5 – B | 6 – B | 7 – D | 8 – B
| 9 – B | 10 – A | 11 – B | 12 – A | 13 – C | 14 – B | 15 – A | 16 – B | 17 – B | 18 – C | 19 – A | 20 – D |21 – D | 22 – A | 23 – D | 25 – D | 26 – A | 27 – A | 28 – B | 29 – C | 30 – B | 31 – B | 32 – C | 33 – C |

Some Notes:-

इसे भी पढ़े

ITI News Updates 

Leave a comment